Fortsätt till huvudinnehåll

Kartan och verkligheten

Orkar ni med lite mer Wienerbageri och Folkungabygdens pastorat? Konkursen har väckt uppmärksamhet utanför västra Östergötland.  Så här skriver rikstäckande Kyrkans Tidning.

”Folkungabygdens pastorat bildade bolag och drev kafé. Men det blev aldrig någon lönsamhet trots 1,9 miljoner i ägartillskott och nu är konkursen ett faktum.

Wienerbageriet i Mjölby köptes i mars förra året av företaget Mat i Folkungabygden AB, ett dotterbolag till Kyrkans holdingbolag i Folkungabygden AB, som ägs av kyrkofullmäktige. Men verksamheten blev aldrig lönsam och nu har bolagsstyrelsen begärt att tingsrätten sätter bolaget i konkurs.

– Det var en bra idé, men tyvärr gjorde olika omständigeter att det inte gick att driva bageriet vidare. Nu får en konkursförvaltare ta över verksamheten som har fem, sex anställda, säger Leif Larsson, ordförande i holdingbolaget.

– Under 2018 var underskottet 1,2 miljoner kronor och vi vet inte hur 2019 skulle bli. Trots ägartillskott från pastoratet får vi inte ihop kartan och verkligheten. Därför var vi tvungna att fatta det här beslutet. Affärsplanen visade på lönsamhet först efter något år och det fungerar inte, säger han.

När Wienerbageriet köptes i fjol var det som en verksamhet som skulle undersöka pastoratets förmåga att bidra till långsiktig ekonomisk styrka, i bolagsform. Beslutet rönte kritik och väckte frågor på sina håll, bland annat kring vilka villkor som gäller för de lån som pastoratet gav i samband med köpet och mer principiellt, om kyrkan ska bedriva näringsverksamhet över huvud taget. Men Leif Larsson tycker fortfarande att idén var god.

– Diakonalt fanns så mycket positivt i Wienerbageriet. Det här omfattade hantverk från grunden, duktiga medarbetare, ett gammaldags bageri, en verksamhet som låg i vårt kyrkliga område. Wienerkonditoriet var helt i vår diakonala linje och passade verkligen in. Nu under sommaren visade det sig dock att verksamheten behövde mer pengar.

 – Det fattades kapital och de stora nomineringsgrupperna var inte villiga att skjuta till mer pengar. Skulle vi göra om den här resan finns det saker som vi skulle ha gjort annorlunda, men jag vill inte gå in på vad, säger Leif Larsson.

Fakta: Wienerbageriet Köptes av pastoratet i mars 2018. Trots 1,9 miljoner i ägartillskott blev företaget inte lönsamt. I juli försattes bolaget i konkurs. Tingsrätten i Linköping tillsätter nu en konkursförvaltare som tar över ansvaret.”

Så långt Kyrkans Tidning och Leif Larsson. Det där snacket om diakonalt begriper jag inte. Men det ska bli intressant att läsa konkursförvaltarens berättelse så småningom.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"