Omberg och Alvastrabygden är en trakt med ett överskott av kultur, historia och vacker natur. Det är svårt att se sig mätt på Vättern, golfbanan och Hästholmen från bergets södra del och turisterna är många. Men idyllen har sina fläckar. Två fall av dödligt våld har inträffat i modern tid. Pengar var motivet för bägge morden.
1964 inträffade ett dråp på en kvinna i en stuga på Omberg. Mördaren hade rånat hennes börs på ynka 40 kronor och stulit en transistorradio. Hon upptäcktes av sin man när han kom hem från jobbet vid 16-tiden. Mordet var dubbelt tragiskt eftersom mannen också var den förste misstänkte. Han kunde dock snabbt avföras från utredningen som det heter på polisprosa. Det var dock inte av någon illvilja som gjorde honom misstänkt utan den polisiära erfarenheten som är baserad på statistik. Ni som sett Leif G W Persson i Veckans Brott förstår vad jag menar.
En bred förutsättningslös spaning följde och ganska snart fick polisen in uppgifter om att en Volkswagen i en iögonenfallande färg synts på olika platser i trakten den aktuella dagen. Iakttagelserna ledde snart till att ägaren greps och han åtalades och dömdes. Min fru som är uppvuxen på Skedet berättade att en bild på bilen visades i Corren och hennes far reagerade direkt och nämnde mördarens namn. Mördaren och mordoffret hade tidigare bott grannar i Borghamn.
Lennart Forsmark, polis i Ödeshög på den tiden och sedermera kriminalkommissarie i Motala och kommunfullmäktiges ordförande i Vadstena, berättade 1988 en märklig episod från spaningarna. Han och en annan polis uppsökte de båda tvillingar som drev en mack och verkstad i Hästholmen. Det ryktades att bröderna stod i telepatisk förbindelse med varandra. Ena brodern stod på verkstadsgolvet och frågades ut medan den andre brodern jobbade i smörjgropen. Den senare svarade lika rappt på frågorna som broder nr 1 och Forsmark försäkrade att han omöjligen kunde höra vad som avhandlades ovan jord. När jag uttryckte mitt tvivel försäkrade han att så var fallet och jag övertygades. Allt nog, tvillingbröderna kunde också säga bilens märke, vilket gav utredningen en ordentlig skjuts framåt. Mannen dömdes till åtta års fängelse för dråp och grov stöld
Det andra mordet inträffade för sju år sedan. En man från Motala slog ihjäl sin farbror med stekpanna och yxa. De hade träffats för att diskutera om brorsonen kunde hyra ett torp på Ombergs östra sida i närheten av Vävergården. Efter att den äldre mannen sagt vad hans släkting uppfattade som en vanvördig kommentar slog denne till bakifrån med stekpannan. Misshandeln fortsatte med en yxa när den äldre mannen låg på marken och han fick motta minst fem hårda slag mot huvudet. För att dölja dådet kastade mördaren ner honom i en brunn och lade på locket. Offret levde fortfarande och dödsorsaken var drunkning. Den tragiska händelsen fick naturligtvis heta Brunnsmordet i tidningarna. Den drabbade var välkänd i trakten och ägare till ett stort antal fastigheter.
Det tog polisen mindre än en vecka att klara upp mordet. Utredarna kunde genom att undersöka mobiltelefontrafiken se att mördarens mobiltelefon varit uppkopplad mot en mast på Mossen vid den aktuella tidpunkten. Mannens situation var inte avundsvärd. Han var arbetslös, hade ekonomiska problem, var nyskild och stod i begrepp att sälja sin bostad i Motala.
Linköpings tingsrätt konstaterade att det fanns förmildrande omständigheter men inte av det slag att det kunde bli fråga om en nedsättning av straffets längd. Domen löd på tolv års fängelse för mord.
Valentin Sevéus har skrivit ett par böcker om människorna på Omberg. Han söker en förklaring till att det inträffat två sådana spektakulära våldsdåd på en begränsad geografisk yta. Jag tror mer på slumpen.
Kommentarer
Skicka en kommentar