Fortsätt till huvudinnehåll

Britt-Marie fryser lägetInom polisen används termen ”frysa läget”. Det innebär att polisen går in vid allvarliga våldsbrott, tar kontroll över situationen men använder inga ytterligare åtgärder för att hindra våldet att eskalera.

Det är precis vad Boxholms ks-ordförande Britt-Marie Johansson gjorde när hon drog tillbaka sin pensionsansökan för några dagar sedan inför risken att Boxholm skulle få en Centerpartist som kommunens högste politiker. En klok och nödvändig åtgärd om man ser på saken med socialdemokratiska glasögon.

Men är det så lyckat med ett kommunalråd som mentalt redan checkat ut från tjänsterummet? Finns kraften, viljan och entusiasmen kvar för uppdraget att leda kommunen i ytterligare två år?

Den som tvivlar på mina uppgifter kan söka upp senaste exemplaret av Östgötatidningen (vecka 22) där hon ger en fullständig avskedsintervju till tidningens reporter Lotta Hofström. Britt-Marie längtar till vardagslivet som att umgås med barnbarnen, baka bullar och fylla frysen med äpplemos. Det är inte direkt budgetförhandlingar eller kommunens framtidsutsikter som avhandlas där.

Östgötatidningen delas ut på onsdagar och på fredagen var Britt-Maries 180-graders vändning känd. Vad hände under de två dygnen? Någon som vet? Fick hon klart för sig att hon inte ens kan lita på det egna fotfolket i kommunfullmäktige? Många frågor söker svar. En vecka återstår till kommunfullmäktiges möte.

Och stackars Claes Sjökvist som utan egen förskyllan hamnat i den här röran? Vad tänker han idag? Hoppas att han inte hunnit skriva någon tjänstledighetsansökan till Tranås kommun.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.