Fortsätt till huvudinnehåll

Wetterns viktigaste match


Olika falla ödets lotter. Medan LHC värvar Markus Ljungh med en månadslön på 325 000 kronor kämpar HC Wettern i Vadstena för sin existens. Ishallen är illa åtgången av tidens tand och pengar saknas för renovering. Många idrottsvänner blev förskräckta när ett tjänstemannaförslag förordade nedläggning inför onsdagens möte i kommunstyrelsen. Nu blev det dessbättre inte så utan förslaget återremitterades och kommundirektören fick uppdraget att undersöka alternativa driftsformer inför höstens budgetarbete. Riktigt vad ”alternativa driftsformer” innebär vet jag inte men det verkar som om kommunen fiskar efter ett större sponsorstöd från näringslivet, eventuellt delägarskap.

En eventuell nedläggning skulle vara svår att ta in för undertecknad som bevakat många spännande lokalderbyn mot MAIF på 60- och 70-talen. På den tiden hette klubben IK Wasa och innehöll lokalt förankrade profiler som Putte Nilsson, Uffe Jönsson, spelande tränaren P-A Jonsson, Lasse Petterson, burväktaren Janne Rådefeldt, Janne Hernstedt, Mulen Oskarsson och mannen med det fruktade slagskottet Bengt-Göran Wissman från Hästholmen. Om lokalderbyna gick på fredagskvällarna var det av någon anledning extra festligt på Kungsvalla. Det var tillställningar som satte krydda på tillvaron för en ung sportjournalist och åtskilliga Vadstenabor.

Hunnen så här långt in i texten erkänner jag att jämförelsen med LHC inte är relevant. Elithockey är numera en del av underhållningsindustrin och har föga gemensamt med amatöridrott. Men glöm inte att elitlagen hämtar sina talanger i klubbmiljöer som Wettern, MAIF eller Mjölby Hockey. Det är små, resursfattiga klubbar som utgör basen i hockeypyramiden.

Jag sammanfattar: Wettern lyckades freda sin blå linje denna gång men faran är inte över. Höstens budgetberedning blir utomordentligt viktig och Wetterns styrelse får nog förbereda sig på att ta en större andel av ansvaret för hallens drift. Hösten blir lika spännande som slutperioden i ett lokalderby mot MAIF. Wetterns viktigaste match återstår.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"