Fokusera, absolut och momentum. Det senare används flitigt av Leif Boork när han kommenterar hockeymatcher. Jag äger fyra ordböcker inklusive SAOL men inte i någon har jag hittat Boorkens favoritord. Bara moment och momentan. Någonstans i mitt bakhuvud efter åren på Praktiska Realskolan tror jag ordet finns som en term inom mekaniken, underavdelning kraftöverföring, men är inte säker.
Jag är ju inte dummare än att jag förstår att Boork menar en avgörande händelse som vänder händelseutvecklingen, ett mål, en utvisning eller en tackling. Men momentum?
Reportrarna på Radio Östergötland är också kreativa. Det räcker naturligtvis inte längre att hälsa med god morgon, god middag eller god kväll. Nu heter det plötslig god förmiddag och god eftermiddag och god lunch (Nisse Boström!). Pröva orden i munnen och du märker hur otympligt det låter.
Tre, fyra politiker kontaktades i onsdags eftermiddag för att kommentera bakslaget med Ostlänken. När reportern hälsade dem med ”god eftermiddag” uppstod några sekunders besvärad tystnad och så kom svaret: hej! Det senare är ett ord jag tycker om.
Det är också intressant att inget lag snor pucken och kontrar längre, numera gör man en spelvändning.
SvaraRaderaFör några år sedan fanns det heller ingen hockeyspelare som slog en felpassning eller blev uppsnurrad, man tog bara fel beslut.
Orden "på tå" verkar också vara en utdöende term, har inte ens hört Virus Lindberg använda dem på länge.
Vart är vi på väg?
Javisst, jag kunde lagt till spelvändning också.
SvaraRaderaMomentum är viktigast eftersom det är nydanande och inte finns förutom i Canal+studion (och inom mekaniken som du nämner, googla får ni se). Man kan bara ana sig till betydelsen om man hör ordet i sitt sammanhang. Alltså borde det egentligen vara ofarligt att slänga ur sig ordet lite här och där. Ska prova i kön på CityGross i morgon. Får jag en blåtira skyller jag på dig Jacob...
SvaraRadera"Stå inte där och fibbla med kortet, kärring. Se till att det blir lite momentum i den här kön."
SvaraRadera