Fortsätt till huvudinnehåll

340 år med släkten Ehrenkrona



Norra gaveln av Hulterstad.


Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten.

På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin.

Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin.

Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och södra stambanan. En lång allé leder upp mot gården och dess många ekonomibyggnader från närbelägna riksväg 32.

Nog med historiken. När Carl Erik Ehrenkrona tillträdde som ägare i början av 1970-talet startade han en lång rad investeringar för att modernisera och rationalisera driften, bland annat en ny ladugård som rymmer 400 nötkreatur och två stora silotorn med en lagringskapacitet på 1000 kubikmeter vardera. De sammanlagda investeringarna uppgick till åtskilliga miljoner kr.

När man så här i november gör ett besök på Hulterstad och andra gårdar i serien ger de ett ödsligt intryck och man ser bara några bilar på gårdsplanerna. Det är svårt att tänka 100 år tillbaka i tiden när det myllrade av liv och rörelse.

Huvudbyggnaden innehåller en rokokopendyl som bör vara unik genom sin storlek och utförande. Fodret är fanerat med jakaranda, rikt smyckat med förgyllda bronsbeslag och krönt av en uppgående sol. I uret är inlagt ett spelverk med psalmmelodier. Någonting som får det att vattnas i munnen på Antikrundans experter?

1992 år fastighetstaxering visar på åker-, betes- och skogsmark på 1 200 hektar och ett taxeringsvärde på 17,5 miljoner kr.

Hulterstad sett från söder.




Kommentarer

  1. Verkar ha funnits mer som ägt gården


    Å 1693 års pastoratsförteckningar upptogs Mjölby med Sörby annex bland pastorat, som Kungl. Maj:t ville hava förklarade för regala.

    Hovkansleren baron Johan Bergenhielm inkom emellertid påföljande år av Kungl. Maj:t med en ansökan, däri han såsom ägare av Hulterstads sätesgård i Mjölby socken erinrade, att hans framlidne svärfader presidenten Anders Gyldenklou och hans svåger överstelöjtnanten David Gyldenklou på grund av deras stora omkostnader på Mjölby kyrka haft mycket att betyda vid kyrkoherdeval i församlingen.

    Ansökningen remitterades till kungl. kammarkollegium, som föranstaltade om undersökning i orten, vilken ägde rum den 8 augusti 1694. Därvid undersöktes först på vilken grund kyrkan var byggd. Det befanns, att kronohemmanet Munkegården gick med sina ägor intill kyrkogårdsmuren på norra och västra sidan.
    På östra sidan om muren låg det Gyldenklouska stärbhuset tillhöriga frälsehemmanet Bondegården och på den södra sidan stora landsvägen och några små kronotomter. »På så beblandad grund af krono och frälse synes denna kyrka i forna tider varit uppbyggd.
    » I socknen funnes inga flera sätesgårdar än Hulterstad

    '') Till Mjölby pastorat hör Sörby f. d. annexförsamling, vilken numera
    helt och hållet uppgått i Mjölby.

    * https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/statens-offentliga-utredningar/utom-skane-halland-och-bohuslan_DIE01b4/html/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd