I helgen var det frivisning av flera sportkanaler på TV. Fotbolls- och hockeymatcher, tennismatcher, cykeltävlingar etc. Även den mest inbitne sportnörd måste ha varit nöjd med det utbudet.
Annorlunda var det på 1960-talet. En och annan svartvit fotbollslandskamp, korta referat från allsvenskan, Vasaloppet och av någon anledning alla matcher från hockey-VM. Svartvit förresten, gråvit är en korrektare benämning.
Säkra vårtecken var FA-Cupfinalen och The Boatrace en lördag i maj. Roddtävlingen på Themsen mellan Oxford och Cambridge var en tradition sedan 1829. Jag missade aldrig roddtävlingen inte minst för Themsens vackra omgivningar med ståtliga hängpilar vid strandkanten. Annars var underhållningsvärdet begränsat men på den tiden var man svältfödd på TV-sänd idrott.
Loppet går från Putney till Mortlake, en sträcka på 6779 meter. Åtta roddare i båten anförda av en styrman i aktern, förmodligen klassens minsting. Första loppet arrangerades 1829 och sedan 1856 har det hållits varje år med undantag för första och andra världskriget.
Eftersom det handlar om brittisk idrott finns en hel del mytbildning kring de två lagen. Cambridges seger år 2012 anses av studenter från de båda universiteten vara resultatet av att en kommunist hoppade i vattnet i syfte att förstöra de tävlande lagen, som en protest mot påstådd elitism.
Så här i efterhand undrar man hur det gick för dessa långbenta akademiker klädda i vitt. Gjorde de lysande karriärer som biskopar, språkvetare, matematiker och kärnfysiker eller var tävlingen bara en genväg till puben för att fira segern/dränka sorgen? Stryk det som ej önskas.
Kommentarer
Skicka en kommentar