Fortsätt till huvudinnehåll

Däck då - säck nu

 

Vintermörkret ligger tungt över nejden och vi golfare lider svårt. Hur ska man bäst tillbringa den väl tillmätta fritiden för att lägga grunden för en strålande vårstart? Vinterträning handlar numera om att med hjälp av olika redskap förbättra stabiliten och rörligheten i bålen. Överkroppen ska inte falla ihop som en illa lagad sufflé sista nio.

När jag började spel på 1970-taletvar vi noga med att följa Svensk Golfs träningstips. Två av de mer udda inslagen var att klämma fast en handduk i höger armhåla (högerspelare) och att slå med en järnklubba på bildäck. Det förra var för att tvinga bålen att röra sig i rätt riktning och att inte låta armarna fladdra iväg.

Att slå på bildäck var meningslöst men det dröjde ett tag innan jag kom till den insikten. Man skulle slå så hårt att däcket flyttade sig ett par centimeter men jag fick bara ont i händerna. De fåtaliga spelare som praktiserade träningsmetoden stod i ett hörn av rangen såg ut att vilja befinna sig någon annanstans. Jag tror att vi blev utsatta för ett gigantiskt aprilskämt av pron. Att han stod någonstans i restaurangen med en kopp kaffe i näven och garvade åt de ambitiösa idioterna på övningsfältet.

Men vad händer när jag ser en annons för Dormy, landets ledande försäljare av golfprylar? En rödsvart cylinder, cirka 30 cm hög och 40 cm i diameter, i svartröd förpackning, kallad Pure Impact Bag. (Kolla bilden). Men herregud, 70-talet går igen med det slitna däcket ersatt av en säck! Allting går igen men i ny skepnad. Många udda prylar har jag handlar på Dormy genom årens lopp men den här säcken avstår jag ifrån.

Därmed har ni kära läsare förstått att den hårda mängdträning som krävs för att vandra neråt i handicapsystemet är över för min del. Nej, jag tillbringar helst tiden för spel på banan, lyssnar på fräcka historier och äter en körv med kaffe efter nian. Någon gång vid hål 15 tystnar skratten för då börjar var och en fundera på hur han ska förklara varför det bara står 25 poäng på scorekortet. Det är också en del av golfen.

Härda ut olycksbröder och systrar. Snart står vi åter på första tee, lyssnar på fågelsång och undrar när spelarna framför ska hitta ut ur skogen.

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och