Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt o krytt från Degdala med omnejdGod morgon kamrater!

Några iakttagelser en fin sensommarmorgon. Skörden är igång på slätta men ännu har inte Peter Borring uttalat sig om kvalitet, pris etc. Fel på mobilmasten i Skänninge?

Henrik Stenson har hittar vinnarspåret igen vilket gläder åtminstone undertecknad. Wyndham Classic vanns med minsta möjliga marginal före Ollie Schniederjans (inget snällt namn för en rubriksättare). Den unge uppstickaren hade jätteröta på 15:e hålet, som vi sade i Motala på 60-talet, när hans boll studsade på ett paviljongtak och föll ner i bunkern efter att ha tagit vägen genom stupröret. Från denna position gjorde han birdie. Om bollen studsat över taket hade han varit out of bounds med pliktslag som följd. Det påminner om åren när jag spelade golf med en god vän. Ut i ruffen, in på banan igen, nästa slag in på serveringen och någon gång gick den i hål. Slice och hook var begrepp som fick nya dimensioner när han fick järnfyran i näven. Den ende som träffat en stare på 175 meters håll men då slog han både långt och rakt. Vi hade förmågan att skratta åt misstagen och spädde på lagret av golfhistorier.

Corren är sin vana trogen och har järnkoll på restaurangmarknaden och berättar att Olympia, en av de äldsta krogarna i Linköpings innerstad, flyttar till nya lokaler på Bielkegatan. Konkurrensen har hårdnat betydligt och ett nytt koncept är nödvändigt för att överleva säger ägaren Mischel Kotsamboikidis . (Grekiska namn får tävla med polska som de mest svårstavade.) Drar mig till minnes en mycket minnesvärd kväll på 80-talet när journalistklubben firade något jubileum på Olympia. Eller var det på 90-talet. Jag minns inte tidpunkten men kul hade vi.

En betydligt allvarligare historia är den som Corren berättade om i lördagstidningen där en 93-årig man i Mjölby blev liggande i en vecka i urin och avföring innan han hittades av släktingar och fördes till sjukhus. Ett dygn senare avled mannen. Alla omständigheter är inte klarlagda, ord står mot ord och den ansvariga chefen Pirjo Ohnvo svarar endast på vissa av Annika Ekstedts frågor. Händelsen ska utredas vilket är det gängse svaret vid sådana här tillfällen. Kommunen vet naturligtvis att utredningen drar ut på tiden och att medierna och allmänheten hinner glömma. Men en utredning där en myndighet granskar sig själv, vad är den värd egentligen? Några överslätande formuleringar och livet går vidare som vanligt. Låt mig bara konstatera att utan Correns insats skulle allmänheten vara ovetande om denna tragiska händelse.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.