Fortsätt till huvudinnehåll

En Trygger fond eller patriarkalisk syn på arbetare?

Stålet byggde Boxholm och dess fonder.


Snart är det dags för årets studenter att söka bidrag till högre studier ur Carl Tryggers stipendiestiftelse. Undrar hur många som känner till att Boxhoms kommun har en kassakista med 145 miljoner kronor skramlande på botten?

Jag minns den första gången jag skrev om Carl Tryggers stipendiefond. Det var på 80-talet när den legendariske fackföreningsledaren Thord Lindberg redovisade resultatet för fonden. Fotografen Göran Billeson tog med Thord ut på bron över 32:an för att föreviga honom och hans portfölj med det mäktiga industriområdet som en fond i bakgrunden. Kommer inte ihåg inte några siffror men de var säkert imponerande med den tidens mått mätt och Thord var nöjd.

På den tiden var jag inte nyfiken på den man som skänkte ett stort antal Boxholms- och Iggesundsaktier med början 1959 men nu har jag tagit skadan igen. Svaret är en tvättäkta kapitalist född in i en av landets inflytelserikaste industrifamiljer. Bankman, styrelseordförande i Boxholm AB och Iggesund och chefredaktör för Svenska Dagbladet 1939-40. Fadern Ernst Trygger var professor i juridik, universitetskansler och statsminister 1923-24. Kung Gustav V:s förtrogne och rådgivare.

Carl Trygger (1894-1978) var alltså mannen som tog initiativ till den generösa stipendiefond som givit flera generationer Boxholmsungdomar chansen till högre studier. I en annan kontext skulle han karikeras med hög hatt, frack och cigarr i munnen. Knappast någon som bruksarbetare i Boxholm skulle röstat på.
 
BP?
Är det inte en ödets ironi att en man med den bakgrunden blev en sådan välgörare i det socialdemokratiskt sinnade Boxholm? Ett positivt utslag av bruksandan eller en lokal tillämpning av Saltsjöbadsavtalet som präglade arbetslivet i landet under förra seklet? Kapitalismen är kanske inte så dum ändå?

Hemsidan är i behov av en renovering. Hur trovärdigt är det med fem ansiktslösa styrelsemedlemmar (två kommunföreträdare, två representanter för Metall och en för PTK)?
Bad lokalpolitikern och historikern Johan Birath om en kommentar till texten:

Gissningsvis ett utslag av den gamla patriarkala synen på arbetare. Man skulle vara som en god far, vilket innebar såväl omhändertagande som tuff efter behov”, skriver Johan.

Välj den förklaring som passar dig bäst. Den som får ta del av stiftelsens rikedomar är pragmatisk och struntar nog i ideologin.

Årsredovisningen för 2016 ser ut på följande sätt.
Marknadsvärdet är 145 896 000 kr varav fritt kapital 12 491 000 kr. En ökning med 42 miljoner kr sedan 2012.

380 studenter i olika former av högre utbildning har fått dela på
2 556 000 kr.

14 olika projekt inom Boxholms kommun sociala verksamheter har fått dela på 2 121 000 kr.

Idrotts- och föreningslivet har fått dela på 356 400 kr.
Som en jämförelse kan nämnas att Boxholms kommun budget uppgår till 320 miljoner kr vilket är lika mycket som Linköpings kommuns fritidsnämnd.

Boxholm har alltså tillgångar som uppgår till 45 procent av den årliga budgeten. Hur många små kommuner har lika förspänt?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.