Fortsätt till huvudinnehåll

En våt dröm som stannade på ritbordet


Silon i bakgrunden.


Siloprojektet i Hästholmen har inte oväntat nått vägs ände. En våt dröm som stannade på ritbordet.

Peab har vid flera tillfällen flaggat för det här beslutet. Elva sålda lägenheter var inte tillräckligt när byggföretaget ställde 20 som krav. Diskussionerna har pågått i sju år och kunder som tecknat sig för en lägenhet i ett tidigt skede har hoppat av. Peab vill inte bilda en bostadsrättsförening som riskerar att gå i konkurs. Den krassa ekonomiska verkligheten vinner alltid mot högtflygande idéer.

Jag har i flera av mina blogginlägg vädrat en skepsis mot projektet. Sol, vind och vatten och möjlighet att förtöja båten nära bostaden var inte tillräckligt starka försäljningsargument. Jag har påpekat bristen på infrastruktur och sådana där vardagliga saker som att inhandla sitt dagliga bröd. Hästholmen saknar livsmedelsaffär och i huvudorten Ödeshög finns bara ICA.

Det var nog lätt för kommunledning, hamnbolagets styrelse och näringsidkare i hamnen att ryckas med av entusiasmen i den byggboom som rådde för några år sedan. Alla 60-plussare i västra länsdelen som sålt villan var naturligtvis sugna på en bostad vid Vätterns strand.

Jag drar paralleller med siloprojektet i Vadstena. Det har diskuterats i cirka 15 år och lär aldrig bli verklighet. Hybris är ett lämpligt ord för att beskriva samspelet mellan små kommuner och fantasieggande byggprojekt.

Sol. sommar och dykare i vattnet.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.