Fortsätt till huvudinnehåll

En import vi klarar oss utanDet var frampå eftermiddagen som Urban uppmanade mig att gå fram till hotellets reception. ”Där finns något du finner intressant”, sa han. Sagt och gjort. På väggen hängde korta klubbor som påminde om ett mellanting mellan driver och krocketklubba. Till detta hörde hårda, tunga plastbollar av ungefär en tennisbolls storlek.

Vad är detta? ”Jo, det är japansk parkgolf. Några japaner som bor här i Insjön har infört spelet och spelar i parken utanför”, upplyste receptionisten på sin mjuka Daladialekt. Ute i parken finns nio hål som är mellan 20 och 60 meter långa”.

En sån utmaning kunde inte två inbitna golfare motstå och vi slantade upp 40 kr var och satte igång. Men resultatet var en besvikelse. Hur hårt man än slog till sa det bara klonk och bollen rullade ett 20-tal meter. Helt omöjligt att få upp bollen i luften. Banan var mycket ojämn och ”puttningen” minst sagt chansartad. Vi jämförde känslan med att slå en mjuk wedge med full kontroll mot en välskött green. Men vi fick lite motion och frisk luft i väntan på landskampsfotbollen.

Nej, detta är inget för oss. En halv poäng på en femgradig skala. Med risk för att försämra de diplomatiska relationerna med ursprungslandet påstår jag att detta är en import vi klarar oss förutan. I Leksands kommun är det spel med andra klubbor som gäller. Eller hur, Roger Max?

Förresten är parkgolf fel ord. Det borde heta långkrocket.

Detta skriver Wikipedia om parkgolf.
Sporten uppfanns 1983 i Japan, där sporten framförallt utövas. Rent spelmässigt så påminner parkgolf om den vanliga golfen med skillnaden att hålen är betydligt kortare, klubban är kort och tjock samt bollen större och av plast. Parkgolf går ut på att träffa bollen i hålet på minst antal möjliga slag.
Parkgolfen uppfanns för att tätortsbefolkningen i japanska storstäder skulle kunna praktisera golf i någon form. Med brist på grönområden och tillräckliga utrymmen i och runt om framförallt Tokyo och Yokohama växte parkgolfen fram. Det var också viktigt att sporten skulle kunna spelas av alla typer av människor i alla ålderskategorier. Parkgolfbanor har nio hål. Den enda banan utanför Japan finns i Insjön i Sverige där den introducerades i och med ett vänortsprojekt. Sporten är mycket liten utanför Japans gränser.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.