Fortsätt till huvudinnehåll

Häng dom högt!Törnrosas kjortel. Lejongapsväxt från Mexico.

Varje vår är det likadant. Var kan vi hitta Törnrosas kjortel? Vi är förtjusta i växten som vi av en slump hittade på Adolfsnäs handelsträdgård i Vadstena för några år sedan. I fjol hittade vi Törnrosa på Habblarp men den nådde inte upp till våra förväntningar som den första.

Vi startade jakten på Adolfsnäs i fredags men de hade den inte kvar i sortimentet. Vi köpte två Streptocarpus saxorum Santiago i stället. Framåt kvällen kom ett mess från Urban och Kicki i Vadstena. ”Vi har hittat Törnrosa på Bona trädgårdar norr om Motala”. Ett par timmar senare kom nästa mess. ”Ni behöver inte åka till Bona. Törnrosa finns på Blomsterglädje i Motala.”

Igår satte vi oss i Riskokaren och styrde norrut. Visst fanns det kjortel på Blomsterglädje men alldeles för peniga som egndomens förste trädgårdmästare uttryckte saken. Inköpet på Blomsterglädje stannade vid några tagetes som vi planterade för att täppa till luckorna i en 35-årig häck som visat tydliga ålderskrämpor det senaste året.

Så färden fortsatte norrut och i Bona hittade vi både små och stora Törnrosa. Jag ska inte komma med någon närmare beskrivning för vilken karl vågar lyfta på Törnrosas kjortel i dessa tider, men bladverket är ymnigt och blommorna är röda och droppformade. Den pryder cykelbodens vägg och ska förhoppningsvis göra så hela sommaren.

Lagom bevattning, lagom värme och en och annan näringspinne är strategin för de närmaste veckorna. Förhoppningsvis blir resultatet lika bra som debutåret.

Tillsvidare säger jag som Clint Eastwood i en gammal spagettivästern. Häng dom högt!

Streptocarpus saxorum Santiago

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.