Fortsätt till huvudinnehåll

Allting går igen


Allting går igen.

För 50 år sedan var det polisjakt på trimmade mopeder och idag kontrolleras A-traktorer.

För er som inte har Corren kan jag berätta att polisen genomförde en razzia på Trojenborgsskolan i Skänninge i måndags. Åtta fordon påträffades och ingen klarade kontrollen utan anmärkningar. Samtliga saknade hastighetsbegränsningar och flera fordon bogserades till Linköping för teknisk undersökning. Risk för böter för dess unga ägare.

Ingripandet ledde till diskussioner mellan polisen och traktorernas ägare och skolpersonalen hade svårt att få in sina skyddslingar till lektionerna. Polisen gjorde en liknande kontroll på Stenbockskolan i Boxholm för två år sedan med samma resultat och samma upprörda känslor från tonåringarna och deras föräldrar.

Polisområdeschefen Björn Borg kommenterade Skänningerazzian på Facebook och fick många kommentarer varav de flesta var positiva. Bland dem som kritiserade polisens arbete fanns också föräldrar.

När jag läser texten ler jag lite igenkännande. Detta är ju en repris på 1960-talets mopedtrimning. I min hemstad Motala kunde ingen fisa runt på en läcker Puch eller Zündapp i 30 km/tim när motorn var kapabel till det dubbla genom ett enkelt ingrepp i cylindern. Rekordet hade den polare som fick en ny vit Puch Dakota och åkte till en kompis verkstad. En halvtimme senare var han ute på gatan igen och det gick betydligt fortare än 30 km.

Polisen hängde på och ibland blev det biljakter och det var inte alltid polisens långa arm vann. Mopedslynglarna drog iväg på stigar och i parker där polisen inte kunde ta sig fram. Parken mellan Ostdalsgatan och Herrgårdsgatan (vi pratar om stans norra sofistikerade del) var en utmärkt smitväg liksom alla hörn och stigar på Ekön. Övningarna summerades på kvällen hos Trötte Teodors korvkiosk på Medevivägen och samtliga hastigheter angavs med moms. Det var särskilt roligt att finta bort en trind poliskonstapel som kallades Derby.

Varför Motalapolisen inte åkte till skolgårdarna dagtid och kontrollerade mopederna är för mig en gåta. Var det roligare att sladda runt på stan med Buicken?

När någon åkte fast var det inte lika roligt. Föräldrakontakt, böter och ett försenat lämplighetsintyg var vanliga påföljder. Fast mopedbusen var förstås rastens kung ett par dagar för närkontakt med polisen gav en viss status. På den tiden skulle ingen förälder komma på idén att kritisera ordningsmakten offentligt.

Blev mopedtrimning inkörsporten till den kriminella banan? Nja, knappast. Dåtidens mopedtrimmare är idag stadgade män med villa, Volvo och vovve. Samt en och annan altan som ska byggas till. Dagens förare av A-traktorer lär gå samma smala väg.

Polismannen Björn Borg säger till Corren att olagliga A-traktorer är ett konstant problem. Ja det finns alltid motorintresserade unga män med kliande gasfötter i generation efter generation.

To be continued.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och