Fortsätt till huvudinnehåll

En import vi klarar oss utan



Det var frampå eftermiddagen som Urban uppmanade mig att gå fram till hotellets reception. ”Där finns något du finner intressant”, sa han. Sagt och gjort. På väggen hängde korta klubbor som påminde om ett mellanting mellan driver och krocketklubba. Till detta hörde hårda, tunga plastbollar av ungefär en tennisbolls storlek.

Vad är detta? ”Jo, det är japansk parkgolf. Några japaner som bor här i Insjön har infört spelet och spelar i parken utanför”, upplyste receptionisten på sin mjuka Daladialekt. Ute i parken finns nio hål som är mellan 20 och 60 meter långa”.

En sån utmaning kunde inte två inbitna golfare motstå och vi slantade upp 40 kr var och satte igång. Men resultatet var en besvikelse. Hur hårt man än slog till sa det bara klonk och bollen rullade ett 20-tal meter. Helt omöjligt att få upp bollen i luften. Banan var mycket ojämn och ”puttningen” minst sagt chansartad. Vi jämförde känslan med att slå en mjuk wedge med full kontroll mot en välskött green. Men vi fick lite motion och frisk luft i väntan på landskampsfotbollen.

Nej, detta är inget för oss. En halv poäng på en femgradig skala. Med risk för att försämra de diplomatiska relationerna med ursprungslandet påstår jag att detta är en import vi klarar oss förutan. I Leksands kommun är det spel med andra klubbor som gäller. Eller hur, Roger Max?

Förresten är parkgolf fel ord. Det borde heta långkrocket.

Detta skriver Wikipedia om parkgolf.
Sporten uppfanns 1983 i Japan, där sporten framförallt utövas. Rent spelmässigt så påminner parkgolf om den vanliga golfen med skillnaden att hålen är betydligt kortare, klubban är kort och tjock samt bollen större och av plast. Parkgolf går ut på att träffa bollen i hålet på minst antal möjliga slag.
Parkgolfen uppfanns för att tätortsbefolkningen i japanska storstäder skulle kunna praktisera golf i någon form. Med brist på grönområden och tillräckliga utrymmen i och runt om framförallt Tokyo och Yokohama växte parkgolfen fram. Det var också viktigt att sporten skulle kunna spelas av alla typer av människor i alla ålderskategorier. Parkgolfbanor har nio hål. Den enda banan utanför Japan finns i Insjön i Sverige där den introducerades i och med ett vänortsprojekt. Sporten är mycket liten utanför Japans gränser.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och