Fortsätt till huvudinnehåll

Birath sluter cirkeln


Det har varit något av en offentlig hemlighet i Boxholm under våren men nu har nyheten om att Johan Birath efterträder Britt-Marie Johansson som kommunstyrelsens ordförande också hittat till morgontidningens spalter. Britt-Mari Johansson avgår vid årsskiftet 2020-21 på grund av pension.

Inte direkt oväntat för Johan har varit kommunstyrelsens vice ordförande sedan 1998 Sannolikheten för att någon partikamrat ska halka in från sidan är minimal.

Enigheten kring Johans namn är nästan rörande. Annorlunda tongångar var det efter valet 2002.

Då var Johan ingen snäll gosse som ställde sig i partifållan. Socialdemokraterna i Boxholm hade vunnit egen majoritet – i vanlig ordning höll jag på att skriva – och överst på listan stod Per-Arne Larsson som varit byggnadsnämndens ordförande i många år. Johan Birath fick flest personkryss i valet och utmanade Per-Arne om posten som kommunstyrelsens ordförande.

Det gick så långt som till en omröstning i arbetarekommunens representantskap och jag lyckades som reporter på Corren få plats i Folkets Hus denna mörka novemberkväll. Det var välfyllt i den stora salen och spänningen låg tät som en Lützendimma.

Mötet gick till sluten omröstning direkt utan debattinlägg. Det tog 20 minuter att genomföra omröstningen och under tiden drack medlemmarna kaffe. Efter en kvarts rösträkning kunde man meddela resultatet, 58-34 i Larssons favör, vilket mottogs med tystnad.  Det var först när Larsson greppade mikrofonen vid mötets slut han fick sin applåd. Samtidigt valdes Birath till vice ordförande.

Larsson var tacksam och glad för segern men han tyckte att saken fått för stora proportioner.

”Det har ju inte varit fråga om något presidentval i USA utom om kommunstyrelsen i lilla Boxholm. Kommunpolitik handlar om lagarbete, inte soloprestationer.”

Johan tog nederlaget med fattning.

”Voteringssiffrorna var ingen överraskning för mig. Det speglar nog ganska väl de aktiva partimedlemmarnas sympatier för mig och Per-Arne.”

Accepterar du posten som vice ordförande i ytterligare fyra år?
”Jag behöver lite tid för att smälta detta besked”.

Med facit i hand vet vi att han gjorde det och den posten har han innehaft i många år – först i par med Per-Arne Larsson till dennes pensionering 2013 och sedan tillsammans med Britt-Marie Johansson.

Så nu, 20 år senare, är cirkeln sluten för Johan Birath. Han är beredd att lämna lärarjobbet på Stenbockskolan för att bli kommunens ende heltidspolitiker. Johan har en spännande bakgrund för en kommunstyrelseordförande. Valsverksarbetare, akademiker, forskare och skribent. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar om ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare. Hans inlägg på Facebook är mycket underhållande.

Vem vet? Kanske erfarenheterna av kommunalrådsuppdraget kan ge stoff till ytterligare böcker i framtiden?

Någon som fortfarande tycker att kommunpolitik är tråkigt?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.