Fortsätt till huvudinnehåll

Bäst att bo i Vadstena


I Vadstena trivs såväl stora som små.

Sverige har 290 kommuner. Och bäst av alla är Lomma utanför Malmö. Det är inte jag som bestämt detta utan tidskriften Fokus som gjort en ambitiös utredning med fokus på parametrar som arbetsmarknad, bostäder, demografisk utveckling, trygghet, kommunal ekonomi etc.

Inga sandstränder, lockande vattendrag, skärgårdsöar eller medeltida slott finns med i den här undersökningen. Utan betydligt mer prosaiska faktorer som har betydelse för vanligt folks vardagsliv.

Eftersom jag är östgöte så lämnar jag Skåne åt sidan och tittar på de 13 Östgötakommunerna. Den toppas av Vadstena med 188 poäng med Linköping på andra plats med 179 poäng och en total 30 plats.

Hela Östgötalistan:
1)    Vadstena (18:e plats i landet).
2)    Linköping (30)
3)    Söderköping (57)
4)    Ydre (81)
5)    Kinda (88)
6)    Mjölby (114)
7)    Åtvidaberg (128)
8)    Norrköping (149)
9)    Ödeshög (179)
10)Boxholm (195)
11)Motala (205)
12)Finspång (214)
13)Valdemarsvik fick en ospecificerad placering mellan 271-290.

Som synes en spridning mellan stort och smått, ungt och gammalt. Vadstenas topplacering är ingen överraskning för mig och det gläder mig att min nuvarande bostadsort Mjölby befinner sig på övre halvan. Vadstena har ingen topplacering i någon parameter men en jämn och hög poängskörd.   

Förvånande att min födelseort Motala befinner sig så långt ner i tabellen men om några år har väl Lalandia sett till att det blir ett välförtjänt lyft? Den som lever får se och osvuret är bäst.

Den här undersökningen återges inte i lokal- eller regionpressen. Öst Media-koncernen biter sig fast vid den ensidiga undersökning om företagsklimat som Svenskt Näringsliv gör i tid och otid. Denna är mer allsidig.

De kommunalråd vars kommuner är fast förankrade i bottenträsket har säkert kritiska synpunkter på hur mätningen har utförts. Men så är det ju alltid.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"