Fortsätt till huvudinnehåll

Nya kommundirektörens lön: 98 000 kr.


Mjölby har hittat en ny kommundirektör efter Dag Segrell. Han heter Andreas Capilla och är för närvarande regionutvecklingsdirektör på Region Östergötland. Han har tidigare varit socialchef och kommunchef i Åtvidaberg.

Så här presenterar sig den nya direktören i Corren.

– Kommunen har fantastiskt bra förutsättningar. De är så bra att det är en utmaning att ta till vara på dem. En utmaning att ha en bra balans mellan att hålla en hög kvalité i de offentliga tjänsterna vi ska leverera och samtidigt ha en tillväxt i hela kommunen, säger Andreas Capilla.

– Jag tycker om Mjölby som plats. Storleken och visionen som finns i kommunen tycker jag återspeglar lite det som är min person. Drivet kring utveckling. Viljan och ambitionen till att leverera bra tjänster och samtidigt vara attraktiva. Det är väl det som främst har lockat mig till att ta det här uppdraget.

Vad tar du med dig för erfarenheter?
– Det regionala uppdraget där det handlar väldigt mycket om långsiktiga strukturer. Det regionala och nationella perspektivet. Det har gett en ökad förståelse för vad som är viktigt i samhällssystemet, vad som driver utveckling och tillväxt.

Vilken superkille som intar hörnrummet på tredje våningen i stadshuset. En korsning av Clark Kent och Stålmannen?

Ursäkta mig men karlen låter som en floskelgenerator. ”Förutsättningar, utmaning, balans, offentliga tjänster, leverera och tillväxt. Vi fyller på med: ”Storlek och vision, drivet, utveckling, vilja och ambition, långsiktiga strukturer, det regionala och nationella perspektivet”.

Häll ner alla floskler i en påse, tillsätt några stödord, skaka om och du har en modell som kan presentera nyanställda kommunala chefer oavsett om det handlar om Mjölby, Linköping, Boxholm, Ödeshög eller Motala

Misstänker att Correns artikel bygger på ett pressmeddelande och den finns på kommunens hemsida. Den är om möjligt ännu mångordigare.

Jag saknar dock vissa uppgifter i ordmassan. Vad gör Andreas på fritiden? Sådana frågor brukar ju höra till. Bestiger han berg, är han ledare för barnens fotbollslag, åker långfärdsskridskor, åker utför på fjället eller drar han på sig halmhatten och beskär rosor i radhusträdgården? På bilden ser han vältränad ut och jag gissar på det förstnämnda.

Det här kommunaltjänstemannaspråket har stora likheter med det jag brukar kalla företagsekonomiska som handlar om bossar i privata näringslivet. Författarna till dessa alster brukar också gräva djupt i floskelhögen för att framhäva objektets storhet och mångsidighet.

Jag har mejlat till kommunens personalchef för att få reda hans anställningsvillkor.Yvonne Stolt svarar så här.

"Lönen som vår nya kommundirektör fick är 98 000 kr/månad och pensionsavtalen är enligt våra centrala kollektivavtal. En information som är av vikt gällande lönen är att kommundirektören inte omfattas av lagen om anställningsskydd på samma sätt som övriga anställda dvs. hen har en osäkrare anställning än övriga."
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.