Den som gräver i protokoll kan hitta nyheter. Folkungabygdens pastorats fullmäktigesprotokoll från 28 maj i år innehåller en del dramatik som gått under mediernas radar. Det handlar naturligtvis om pastoratets miljonrullning och bageriets (Mat i Folkungabygd AB) kostsamma konkurs.
Det börjar med den intetsägande rubriken ”Förberedelse inför ordinarie stämma för Kyrkans Holdingbolag i Folkungabygden AB”.
Kyrkofullmäktiges ordförande Ellinor Karlsson meddelade att hon blivit utsedd till ombud för pastoratet vid bolagsstämman och att hon får med sig två tjänstemän som stöd.
Hon överlämnade ordet till Holdingbolagets ordförande Leif Larsson som ville att pastoratet skjuter till ytterligare 76 000 i aktieägartillskott till Holdingbolaget. Han hade i ett första skede yrkat 150 000 kr men nöjer sig med halva beloppet.
Ledamoten Berit Greck-Ånell, som hela tiden varit kritisk till pastoratets affärsplaner, yrkande på avslag för ytterligare pengar till Holdingbolaget och att bolaget omedelbart ska försättas i konkurs.
Hon utvecklade sina synpunkter i ett eget yrkande. Holdingbolaget registrerades under 2016 och har sedan dess startat tre dotterbolag varav ett har gått i konkurs (bageriet) och de övriga två är begärda i likvidation. Under denna korta tid sedan starten av Holdingbolaget har cirka 1,9 miljoner kr redan tidigare betalats ut av kyrkans medlemsavgifter till hjälp åt bolaget som haft likviditetsproblem. Trots detta har Holdingbolaget misslyckats så att det nu bara är konkurs och likvidationer kvar av dotterbolagen.
”Kyrkofullmäktige kan inte fortsätta att sponsra ett icke bärkraftigt företag gång på gång.”, fastslog Berit Greck-Ånell.
Efter tio minuters ajournering återupptogs sammanträdet och Ellinor Karlsson ställde proposition på de båda yrkandena. Trots Berit Greck-Ånells kraftfulla argumentation vann kyrkorådet voteringen med 21-8. Holdingbolaget fick alltså sitt aktieägartillskott på 76 000 kr.
Berit Greck-Ånell, Håkan Johansson och Agneta Lantz reserverade sig skriftligt mot beslutet.
Om detta är sista ordet kring pastoratets magplask i näringslivet återstår att se. Knappast troligt att pastoratet gör ytterligare försök att etablera sig på områden utanför kärnverksamheten. En dyrbar läxa som orsakat splittring bland pastoratets förtroendevalda.
Kommentarer
Skicka en kommentar