Fortsätt till huvudinnehåll

The sky is the limit


 

När näringslivsjättarna i Mjölby pekas ut blir de självklara svaren Toyota, Runsven och Väderstad.  Men det finns ytterligare ett företag i skuggan av de tre stora som växer och gör goda vinster. Det säljer hamburgare i Mjölby, Motala, Linköping och Ödeshög.

För ett par månader sedan kunde vi läsa i Östgöta Correspondenten att Carina Eriksson är i full gång med att öppna sin åttonde McDonaldsrestaurang i Östergötland. Den ska ligga på Mörtlösaområdet och öppnar i november.

Hon ser glad ut på bilden och det har hon all anledning att vara. Sedan premiären på Viringe i Mjölby 199 har koncernen vuxit sakta men säkert med ökande omsättning och vinst.  Fyra restauranger finns också i Linköping samt Motala och Ödeshög. Omsättningen och resultatutvecklingen har vuxit med hög fart. Corren brukar med jämna mellanrum kalla Johannes Soner för Linköpings krogkung så epitetet hamburgerdrottning för Carina Eriksson är inte överdrivet.

Hon driver inte restaurangerna privat utan genom bolaget EGCE AB (5565-9629). EGCE står för Ester Gudrun Carina Eriksson och bolaget har sitt säte i Mjölby.

Jag har studerat bokslutet och siffrorna nedan är hämtade från allabolag.se vilken i sin tur hämtat uppgifterna från Bolagsverket.

 

Siffrorna gäller för 2019.  

Omsättning     197 milj kr

Resultat efter finansnetto               9,7 milj kr

Årets resultat                                   4 milj kr.

Tillgångar                                      55 milj kr

Skulder                                          33 milj kr

Eget kapital                                  7,2 milj KR

Obeskattade reserver                       14,7 milj kr

Antal anställda                                425

Ett synnerligen välskött och konsoliderat bolag skulle jag vilja påstå. Resultatet har varit så bra att aktieägarna (jag förmodar att det handlar om Carina och hennes man för de är enda styrelsemedlemmarna) kunnat ta ut sammanlagt 6,1 miljoner kr i utdelning under åren 2017-2019). Carina är vd och ensam ordinarie styrelseledamot. Med all säkerhet kommer siffrorna att öka när Mörtlösa varit igång något år.

Jag tycker att det är märkligt att platta köttbullar, som introducerades i USA av tyska invandrare, fått ett sådant genomslag i hela världen. Kedjan är inte bäst i världen på matlagning men får en femma med spets för den effektiva marknadsföringen. Det finns väl ingen treåring i Sverige som inte känner till Donken eller Coca Cola.

Donken saknar som bekant inte konkurrens från andra snabbmatskedjor. Bara på Viringe finns ytterligare tre med hamburgare på menyn och tre andra snabbmatskedjor. Marknaden blir aldrig mättad på hamburgare. The sky is the limit.

Någon som saknar Sibyllas gamla korvmojar? Räck upp en hand.

Kommentarer

  1. Jag saknar Bebbes. Egen gjord pommes och mos och välstekt frukostkorv

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.