Tunga nyheter rullar in över horisonten dan före dopparedan.
Mjölby kommun stänger alla idrottsanläggningar på grund av pandemin. Gott så och ingen protesterar. Men gäller förbudet också de privatägda padelhallar som växer upp som svampar en regnig höst? Har kommunen laglig rätt att stänga även privatägda hallar? Tennishallen på Vifolkavallen är heller ingen kommunal anläggning. Vände mig till kultur- och fritidschefen Ulf Johansson för ett förtydligande. Så här svarar han:
”Du är själv inne på svaret. Kommunen har inte rätt att stänga ner anläggningar som man inte äger. Här får man förlita sig på att ägarna även de rättar sig efter folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Det gäller såväl privatägda som föreningsägda. De föreningar som äger anläggningar (ex. Tennisklubben), gör vi uppmärksamma på rekommendationerna och hoppas att de följer kommunens linje i detta.” Kommunen saknar alltså sanktionsmöjligheter. (Mitt tillägg).
Återstår att se hur padelhallarnas ägare ställer sig till de nya rekommendationerna. Jag tror att en och annan motionär är sugen på att testa julklappsracketen under den långa helgledigheten.
Mjölby kommun begränsar antalet besökare i Gallerian till 600 personer vilket motsvarar tio kvadratmeter per besökare. Siffran synes mig tilltagen i överkant för så många har väl inte besökt Gallerian på årtionden. För att komma upp i 600 besökare måste väl Systembolaget ordna en rea med 50 procents rabatt.
Corren har idag ett angeläget reportage om IVA på US. I en sidoartikel berättar medicinreportern Annica Hesser om hur man tryckt på regionens ledning i sju månader för att göra reportaget. Det var nej, nej och åter nej vart man vände i byråkratin. Till slut gav man upp när tidningen argumenterade för att pandemin är en världshändelse och att mediareportage är ett tidsdokument som kan läsas om tio, tjugo eller trettio år. Precis som vi idag läser om spanska sjukan för hundra år sedan.
Myndigheter har en sorts ryggmärgsreflex för att utestänga medierna vid extraordinära händelser. Så fort du får på dig en vit rock eller uniform säger den reflexen nej.
Ett annat exempel. När polismorden i Malexander skedde år 1999 stängde polisen ner polisstationen i Mjölby, vilket förvånade mig för områdeschefen Kenneth Nilsson var i normala fall en tillmötesgående man. Till och med telefonlinjerna stängdes ner. Jag lyckade komma fram via faxen och påpekade att detta var ett tidsdokument för framtidens läsare. Nilsson gav med sig och fotografen Mia Karlsvärd knäppte en bild när en polisman skrev i kondoleansboken. Sen fick hon lämna huset.
När begravningsgudstjänsten ägde rum i Mjölby kyrka några veckor senare var attityden en annan. Fotografer var välkomna och Mia tog då en prisbelönt bild på Robert Karlströms efterlämnade barn.
Detta är förmodligen årets sista blogginlägg. God jul och gott nytt år.
Kommentarer
Skicka en kommentar