Fortsätt till huvudinnehåll

Lång väg från Sjunningsfält till grusgropen i Hulje

 

När en tätort expanderar med nya bostadsområden får gamla invanda aktiviteter flytta. Det som för några decennier sedan var åker- eller skogsmark kommer allt närmare stadens hank och stör och intressekonflikter uppstår.

Ett aktuellt exempel är pistolskytteklubben och andra skytteföreningar som höll till på Sjunningsfält/Bockarpsområdet i stans sydöstra hörn. I slutet av 2000-talet sades föreningarna upp från sina arrenden för att kommunen ville bygga radhus och villor på området. Vid den här tidpunkten hade vi på Correns redaktion besök av ett antal grönklädda herrar som var bestörta över kommunens beslut. Men kommunen hade skött allt enligt regelboken och sagt upp avtalen i laga tid och överklagandena till Länsstyrelsen var resultatlösa. Men skytteklubbens långa resa från Sjunningsfält till grusgropen i Hulje närmar sig sin fullbordan.

Redan då talades det om att en lokalisering till ett Skyttecentrum i Hulje på västra sidan stan och det är nu på god väg att realiseras. Det blir en väsentlig standardhöjning med 60 stycken 25-metersbanor, 40 stycken 50-metersbanor, fältskyttebanor och ett klubbhus. Det ger klubben möjlighet att arrangera tävlingar på nationell nivå. I sommar kommer de första kulorna att avlossas. Grannen Mjölby Jaktvårdsförening ligger något år senare i tidtabellen.

Om ett halvår skjuter Mjölbys pistolskyttar här.

 
Pistolskytteklubben är en anrik och framgångsrik idrottsförening med 70 år på nacken. Ett av de första reportagen jag gjorde när jag kom till Mjölby i början av 1980-talet handlade om Nils-Gunnar Hurtig som på karriärens höst vann flera SM-guld. Det var kul att ha med mästerskytten att göra som alltid hade en god historia på lager. En annan namnkunnig skytt var den nyligen bortgångna Sally Remnert som också hade landslagsuppdrag. När Sally gick in i sin tränings- eller tävlingsbubbla var det knappast något som kunde rubba hennes koncentration.

Nästa stora nöt att knäcka för kommunen blir förmodligen en ny lokalisering av Lundbyvallen som blir allt mer kringränd av Toyotas växande fabriksområde och Optimera. Men det tar nog ytterligare tio år innan det blir verklighet.

Kommande bostadsområde blir i kommunens sydöstra hörn – Eldslösaområdet och trakten kring ridhuset om kommunens ledning får som den vill. Det lär nog ta ett decennium precis som fallet var med Svartå strand och Sörby.

Stadsplanering är de tålmodigas sport och det är nödvändigt för kommunens beslutande att väga samman olika intressen. Ytor för bostäder, industrier, rekreation och friluftsliv etc.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom