Fortsätt till huvudinnehåll

Vem vill tävla mot mig?

 

Dackeskolan har gjort det igen. Vunnit en matlagningstävling i nationell konkurrens. I Årets Kockelever lagade Benjamin Hellström och Isabella Winkler till en middag som föll kräsna jurymedlemmar i smaken. Benjamin och Isabella är från Linköping respektive Motala men det är ingen nyhet att Dackeskolan lockar till sig elever från hela länet.

Tävlingsvinsten är i och för sig ingen sensation. Under ledning av den PR-sinnade och tävlingsinriktade läraren Katarina Westlund har Mjölbyskolan radat upp vinster de senaste 15-20 åren och gett kommunen välförtjänt PR.

Huvudrättens ingredienser bestod av lök, vildsvin, pumpa, smörad lök- och svampbuljong samt stekta kantareller. Desserten byggdes på äpplen, honung, rosmarin och brödkräm smaksatt med kardemumma och mandel. Sådant är naturligtvis vardagsmat i 95 procent av de svenska hemmen.

Flera av skolans gamla elever har gått vidare till anställningar på prestigefyllda krogar. Vad som händer med deras kamrater som inte platsade i A-laget är däremot höljt i dunkel. Förtjänar sitt levebröd på något storkök i äldreomsorgen?

                      Här läggs grunden till kulinariska framgångar.
 

Dackeskolan utbildar också snickare, bilmekaniker, svetsare, lackerare, elektriker och guldsmeder. Är inte dessa killar och tjejer som fixar dina krånglande elapparater, drar ledningar på nybyggen och lagar den förargliga bucklan på din bil också värda lite uppmärksamhet i medierna? Vem arrangerar tävlingar för dem?

River mig i skallen och funderar på när det blev vanligt att arrangera tävlingar i matlagning. 20 år sedan? Hur som helst har kockyrket genomgått en statushöjning med god hjälp av TV och övriga medier hakar på. Även platta köttbullar från USA får mycket redaktionellt utrymme.

Tre faktorer ligger bakom det växande intresset för mat:

·        Vi har under de senaste decennierna fått reala inkomsthöjningar vilket gör det möjligt att lägga mer pengar på livsmedel och besöka krogen oftare. Det är många år sedan det kostade en halv förmögenhet att besöka Stadshotellet och beställa en fläskkotlett och två vita och en brun.

·         Allt fler reser utomlands för att få inspiration. Man upptäcker nya favoriter och tar bokstavligt talat med dem hem.

*   Och sist men inte minst. Livsmedelsindustrin omsätter miljarder och det är inga svårigheter att finna sponsorer.

 

Kommen så här långt upptäcker jag att jag är hungrig och på lätta ben går jag till köket. Jag lagar till en favorit: prinskorv, stekt ägg och vita bönor toppat med en skiva stekt formfranska. Slänger för säkerhets skull på ett salladsblad, men bara ett.

Vinner jag någon tävling med den?

 

Ett tips. Elevrestaurangen Nils Dacke serverar dagens lunch för det överkomliga priset 85 kr. Jag har inte blivit besviken de få gånger jag besökt restaurangen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och