Dackeskolan har gjort det igen. Vunnit en matlagningstävling i nationell konkurrens. I Årets Kockelever lagade Benjamin Hellström och Isabella Winkler till en middag som föll kräsna jurymedlemmar i smaken. Benjamin och Isabella är från Linköping respektive Motala men det är ingen nyhet att Dackeskolan lockar till sig elever från hela länet.
Tävlingsvinsten är i och för sig ingen sensation. Under ledning av den PR-sinnade och tävlingsinriktade läraren Katarina Westlund har Mjölbyskolan radat upp vinster de senaste 15-20 åren och gett kommunen välförtjänt PR.
Huvudrättens ingredienser bestod av lök, vildsvin, pumpa, smörad lök- och svampbuljong samt stekta kantareller. Desserten byggdes på äpplen, honung, rosmarin och brödkräm smaksatt med kardemumma och mandel. Sådant är naturligtvis vardagsmat i 95 procent av de svenska hemmen.
Flera av skolans gamla elever har gått vidare till anställningar på prestigefyllda krogar. Vad som händer med deras kamrater som inte platsade i A-laget är däremot höljt i dunkel. Förtjänar sitt levebröd på något storkök i äldreomsorgen?
Här läggs grunden till kulinariska framgångar.
Dackeskolan utbildar också snickare, bilmekaniker, svetsare, lackerare, elektriker och guldsmeder. Är inte dessa killar och tjejer som fixar dina krånglande elapparater, drar ledningar på nybyggen och lagar den förargliga bucklan på din bil också värda lite uppmärksamhet i medierna? Vem arrangerar tävlingar för dem?
River mig i skallen och funderar på när det blev vanligt att arrangera tävlingar i matlagning. 20 år sedan? Hur som helst har kockyrket genomgått en statushöjning med god hjälp av TV och övriga medier hakar på. Även platta köttbullar från USA får mycket redaktionellt utrymme.
Tre faktorer ligger bakom det växande intresset för mat:
· Vi har under de senaste decennierna fått reala inkomsthöjningar vilket gör det möjligt att lägga mer pengar på livsmedel och besöka krogen oftare. Det är många år sedan det kostade en halv förmögenhet att besöka Stadshotellet och beställa en fläskkotlett och två vita och en brun.
· Allt fler reser utomlands för att få inspiration. Man upptäcker nya favoriter och tar bokstavligt talat med dem hem.
* Och sist men inte minst. Livsmedelsindustrin omsätter miljarder och det är inga svårigheter att finna sponsorer.
Kommen så här långt upptäcker jag att jag är hungrig och på lätta ben går jag till köket. Jag lagar till en favorit: prinskorv, stekt ägg och vita bönor toppat med en skiva stekt formfranska. Slänger för säkerhets skull på ett salladsblad, men bara ett.
Vinner jag någon tävling med den?
Ett tips. Elevrestaurangen Nils Dacke serverar dagens lunch för det överkomliga priset 85 kr. Jag har inte blivit besviken de få gånger jag besökt restaurangen.
Kommentarer
Skicka en kommentar