Fortsätt till huvudinnehåll

En veteran, en medelåldring och en yngling

 

 

                        Mina trogna kamrater.

Jag har tre putters i min ägo: en veteran från 1976 en Ping Y-Blade, en medelåldring från 90-talet Ping B 63 och en Odyssey White Steel Rossie, bara fyra år gammal. Vilken är bäst?

För att få svar på den frågan genomförde jag ett test på Mjölbys underbart fina puttinggreen en måndag i september. Slog fem bollar vardera från 12 meters avstånd, från åtta och från fyra meter.

Började med veteranen som kändes så där. Halt lädergrepp och en missklädsam klonk vid tillslaget. Men resultatet var skapligt med tre bollar inom 20 centimeter medan två var för långa. Faktiskt bäst på det avståndet.

Hans något yngre släktning var något sämre men allra sämst var faktiskt Odyssey. Fortsatte på de kortare avstånden med varierande resultat varav Pingveteranen gick alldeles för långt, 150-200 cm förbi hål varje gång på fyrametersvarianten.  

Svårt att hitta någon entydig bild varför jag beslöt mig för en finalomgång från åtta meter. Och här visade det sig att 40-50 års klubbutveckling faktiskt gynnar en medelgolfare. Samtliga fem inom en radie av 20 cm varav tre mycket nära. Tillslaget med Odysseyn är mjukt, så diskret att träffen knappt hörs.

”… en perfekt träff mitt i köttet”

Så har du 3 000 spänn, som kliar i fickan, besök din närmaste shop. Har du tur är det rea och du gör ett fynd. Men ta god tid på dig och välj noga för det finns ett otal modeller i olika längder att välja bland. Plåga pron med ett antal nördiga frågor.

Ping var på 70-talet ledande i branschen som introducerade tå-häl metoden. Det innebar att vikten koncentrerades till tå och häl och det var inte längre nödvändigt med en perfekt träff mitt i köttet för att få till ett rakt slag. Den här metoden använde Ping sedan för att göra också järnklubborna mer lättspelade. Idag använder alla klubbfabrikanter tå-häl.

Veteranen från 1970-talet är gjuten i legeringen beryllium/koppar. Om jag minns rätt var tillverkningsmetoden förbjuden i Europa och USA på grund av giftiga gaser men tillåten på Taiwan. En kort period fanns också järnklubbor i beryllium.

Den här sortens test är naturligtvis förbehållna pangchosar med alldeles för mycket fritid. Gott om frisk luft och likasinnade kamrater. Snart är vintern här.

 

                             Nästan lika gammal som ägaren.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och