Fortsätt till huvudinnehåll

Här är Annas favoritbana


Länge gällde Åtvidaberg som Östergötlands bästa golfbana. Sen dök upp Bråviken upp och utmanade Åtvidaberg om förstaplatsen. 2002 invigdes Ombergs GK och sedan dess råder ingen tvekan om var det är bäst att driva och putta.

Sportbladet har frågat svenska golfproffs om deras svenska favoritbanor och då hamnar Omberg på en femteplats som delas med storheter som Tylösand, Falsterbo och Ullna. Barsebäck toppar.

Omberg är Anna Nordqvists favorit, ni vet tjejen från Torshälla som är rankad nia i världen och vann en major i USA 2009. Hon om någon har jämförelsemateriel.

”Min absoluta favoritbana hemma. Det är mitt smultronställe i Sverige och ett ställe jag har tillbringat mycket tid när jag är hemma och en anläggning som jag varmt rekommenderar. Den ligger precis vid Vättern och lite avskilt så det känns nästan som att tiden stått still när man är där. Fantastiskt hotell och restaurang och mycket bra träningsmöjligheter” säger Anna till Sportbladet.


Det är ingen tvekan om att bröderna Ulf och Magnus Tegnebo var rätt ute när de för drygt 15 år sedan började fundera över ett bättre användningsområde för det gamla skjutfältet från 1920-talet. Den militära anläggningen ligger för övrigt granne med släktgården Tegneby och förhandlingar med Fortfikationsverket om markköp inleddes.  

Bengt Lorichs drog upp de första ritningarna som sedan slutfördes av Pierre Fulke. Invigning 2002. Sedan dess har justeringar gjorts, bland annat har 14:e (par 5) förlängts rejält. Greenen på 14:e  med Vättern som en blå fond är nog anläggningens mest fotograferade.

Banan ligger fördelaktigt i sydvästläge och är den i trakten som öppnar tidigast på våren. Påskhelgen är ett bra riktmärke om inte vintern varit alltför svår. Utbyggnaden med hotell och restaurang har gjort Omberg till en turistanläggning i klass med Ekerum på Öland.

Inte bara Anna Nordqvist brukar träna på Omberg. Mjölbysonen Gustav Adell, som vann förra veckans tävling i Katrineholm på Nordea Tour, vässar spelet här.

Trakten är inte bara golf. Om man åker förbi golfbanan några hundra meter ner mot Vättern hittar man till en liten fin badvik som brukar locka många dykare. Det finns också en vandringsled utmed Vättern som går söderut mot Öninge. Omvandlingen från skjutfält till golfbana har öppnat upp området för såväl golfspelare som naturvänner. 
För säkerhets skull lägger jag med en bild på modernäringen också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.