Fortsätt till huvudinnehåll

Söndag kväll vet vi svaret
 
Så har då sista putten i årets golfvecka sänkts. En sportslig och deltagarmässig succé där inte alla anmälda kunnat beredas plats. Fredagens avslutande Irish Greensome med shotgun-start hade två bollar på varje tee.

Deltagarsiffrorna i Mjölby förvånar mig lite eftersom intresset för att delta i de vanliga veckoslutstävlingarna avtar men golfveckan är ett väl inarbetat varumärke sedan flera år. Ingen lyckades göra HIO och vinna Golfen som sponsorn ställt upp. Synd det för en sådan prestation skulle ge publicitet och öppna ögonen för flera nya i denna underbara sport.

Golf på en annan nivå spelas på St Andrews Old Course. Efter ett regnavbrott på tre och en halv timme fick ett antal spelare slutföra fredagsronden på lördag förmiddag. Många funktionärer och frivilliga hjälptes åt att göra greener och fairways speldugliga efter skyfallet. Den superkommersiella golfen klarar sig paradoxalt nog inte utan ideella krafter.

Henrik Stenson sladdar tyvärr och bäste svensk är Tranåsfödde David Lingmerth som är -3 och fyra slag från Dustin Johnson i täten. Tiger Woods förnedring fortsätter och i skrivande stund är det inte klart om han klarar cuten.

Kommentatorerna Pierre Fulke och Göran Zachrisson brukar med förkärlek uppehålla sig vid skillnaden mellan amerikanska banor och brittiska linksbanor. I USA spelas målgolf och bollen stannar oftast där spelarna siktar. Linksbanor erbjuder en annan miljö med studsar och rull som gör spelet mer slumpartat och oförutsägbart. Men trots detta är det många nordamerikaner med uppe i toppskiktet. Det råder ingen tvekan om att traditionalisten Zacke föredrar den senare varianten .

Vem vinner? Jag är ingen spelare men har satsat en hundring på Jordan Spieth till ett odds av 5,50. Söndag kväll vet vi svaret.
                    
                    
Sommarens snackis i vår del av länet är Göta kanals besökscentrum. Ja ni minns: Beslutet att förlägga ett besökscentrum vid Bergs slussar, kanaldirektörens impopularitet, de verbala påhoppen på Facebook och Donlaus sammandrabbning med Motala kommuns utvecklingschef Jan Holmberg. En historia som inte saknat komiska poänger. Donlau och Holmberg har rökt fredspipa och betygat varandra sin respekt (f-n trot) och t o m landshövdingen har skrivit debattartikel i Corren vilket inte tillhör vanligheterna. Det har säkert förekommit diskussioner och kontakter som inte kommit till allmänhetens kännedom. En sak är säker. Donlau och Elisabeth Nilsson är inte populära i Motala men Linköpingsetablissemanget klarar sig utmärkt ändå.

Förresten tvivlar jag på att besökscentrumet blir verklighet. När jag läser pressmeddelandet från juni står det att kanalbolaget söker samverkanspartners. Översatt från företagsekonomiska till svenska betyder det att bolaget vill ha sponsorer som betalar bygge och drift. Jag vet inte hur många fantastiska projekt som presenterats genom åren men som sakta men säkert runnit ut i sanden när den bistra ekonomiska verkligheten gör sig påmind. 50 procents risk för denna utgång.

Nu väntar ett besök på kyrkogården i Rogslösa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.