Fortsätt till huvudinnehåll

En tajt relation i det gröna

Härlig försommarvärme och tid för trädgårdsarbete. Inköpsrundan gick i nordvästlig riktning till Adolfsnäs trädgård nära granne med Vadstena Golfklubb. Vadstena var under många år min och mina kompisars hemmabana.

Andra hålet på Vadstena är en kort par 4, 90 graders dogleg till vänster. Som gjort för en lång draw för då återstod bara en bekväm chip för att ta sig upp på green. Det var bara ett krux. Hålet går tätt förbi handelsträdgårdens mark. Särskilt en av mina kompisar utvecklade en speciell relation till tvåan. Lyckliga dagar slog han förbi alla hinder och fick en lycklig resa in på green men andra dagar studsade bollarna på den lilla ladans tak eller något av växthusen. Jag kan tillägga att han inte var ensam om att åstadkomma glasklirr.


En sådan samling bollar på fel sida om stängslet fick naturligtvis konsekvenser. Golfklubben flyttade utslaget på andra hålet till säkrare mark. Så sent som i fjol utökades sortimentet på handelsträdgården med begagnade bollar. Vid dagens besök återstod bara en. Jag vet inte om det var ironi från ägarens sida över alla snedskjutande golfspelare eller om han tog tillfället i akt att utöka inkomsterna.

Annars är det en härlig tid. Gräset växer på greener och fairways, amplar hängs upp, blommor planteras, grillar plockas fram, båtar sjösätts och gäddor fångas. Min läshörna har flyttat ut i trädgården.

En boll kvar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.