Fortsätt till huvudinnehåll

Vem får gå, vem sitter kvar?
Vadstena är intagande så här års. Försommarväxtligheten och förväntningarna på den kommande turistinvasionen. Solens glans i den imposanta slottsfasaden etc. Själv tröttnar jag aldrig på strandpromenaden från Hamnparken till Klosterhotellet.

Men vad pågår bakom kulisserna i kommunhuset? En relativt nyanställd kommundirektör som är hårt trängd av det ena majoritetspartiet, socialdemokraterna, efter att ha gjort misstaget att anställa sin hustru som något slags HR-konsult på deltid för 65 000 kr i månaden. S vill helt enkelt att kommundirektör Tommy Nilsson lämnar in nycklarna och går.
 
En eller flera tidningsartiklar förmår mest skrapa på ytan, den hela sanningen kommer sällan fram. Min teori är att Socialdemokraterna tycker att Tommy Nilsson är olämplig för uppdraget och att man tar tillfället i akt att sparka honom när han gjorde tabben att anställda hustrun (lär dom sig aldrig?) Eller att partiet gjort andra taktiska överväganden inför valet om drygt ett år.

Nilssons framtid avgörs av det andra majoritetspartiet, Konsensus, det parti som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande i Mats Wahrén. Den senare håller sig undan MVT:s ihärdiga reporter Lina Handberg och skickar fram parhästen Bengt O Peterson. Petersons uttalanden skapar ingen klarhet men vi läsare får klart för oss att ett medlemsmöte ska hållas på söndag. Kanske använder Wahrén respiten för att fundera över vilken position han ska inta. Frågan är om den gamla Wasabacken Wahrén är beredd att täcka slagskott från blå för kommundirrens skull?

Hur ska det sluta? Det finns två alternativ: antingen spricker majoriteten efter tre år eller annars går Tommy Nilsson hem efter ”a golden handshake” i den storleksordning topptjänstemännen i grannkommunen fått. Jag tippar att det är över 50 procents sannolikhet för det senare alternativet. Det är inte troligt att en kommunchef sitter kvar om det största partiet i kommunfullmäktige (26,68 procent i valet) klart och tydligt sagt att kommundirektören saknar deras förtroende.

En sak i denna historia lämnar en fadd smak i munnen på mig. Det är kommundirektörens uttalande att ingen tjänsteman kommer att uttala sig för medierna. Jag finner det märkligt att en topptjänsteman har så liten respekt för den grundlagsskyddade rätten att kontakta massmedierna öppet eller anonymt.

I början av nästa vecka skingras dimmorna och kommunens alla affärsmän är åter redo att ta emot turisterna.

Så här är styrkeförhållandena i kommunfullmäktige. Totalt 35 mandat varav Socialdemokraterna har tio (26,68 procent), Konsensus har 9 (26,31 procent). Moderaterna är tredje största parti med sju mandat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.