Fortsätt till huvudinnehåll

Hur mår Mjölby?


Hur mår Mjölby två månader in på nya året? Ganska bra skulle jag tro mätt mellan tummen och pekfingret. Väderstadsverken och TMH (Toyota Material Handling) går som tåget gjorde förr och bostadsbyggena fortsätter på Sörby och i Mantorp. En viss avmattning på efterfrågan på bostadsrätter har vi dock märkt på Svartå Strand. Ett bekymmer är förstås utvecklingen på Galleria Kvarnen som numera är kommunägt.

Nu har också Östgötatidningen och Östgöta Corren (18/2) bekräftat min nyhet (27/1) om att Rusta och Jysk gör gemensam sak och bygger nytt mellan Lidl och E 4. Som gammal nyhetsjägare finner jag det stimulerande att min lilla blogg med som mest 1 500 läsare agerar draglok åt länets största dagstidning.

Vad drar vi för slutsatser av detta? Att handeln i stort mår bra i Mjölby och har goda framtidsutsikter om Rusta och Jysk har sökt byggnadslov för att bygga nytt, men att konsumenterna inte trivs i Galleria Kvarnen i dess nuvarande form. Kanske kan en etablering av Östenssons lösa upp knuten?

Gallerior av liknande typ har problem i hela landet, även i större städer, men det är föga tröst för köpmännen när innehållet i dagskassan sinar.

Jag måste erkänna att jag är lite nyfiken över hur Domkapitlet beslutar om överklagandet av hur Folkungabygdens pastorat hanterar kyrkans pengar. 1,6 miljoner kr till Wienerbageriet är mycket pengar. Pastoratet ska ju bygga upp en koncern med konditoriet som bas.

Väderstad upplever något av en renässans. Marcus Kräftor mångdubblar kapaciteten i kokeriet och öppnar en delikatessbutik med andra skaldjur från västkusten. Kul att höra men att kalla trakten för Östergötlands Österlen är väl att ta i? Det krävs minst en Lundell för att sprida glans över bygden. Och vad har hänt med Slättas lirare i VIK? Vilken division håller laget till i?

Så över till idrottens värld. Med MAI i div III finns goda förutsättningar för en spännande säsong på Vifolkavallen. Föreningen nysatsar och värvar spelare som aldrig förr. Mina besök på Vallen har varit fåtaliga de senaste åren men nu ska det bli ändring.
 
30 år sedan denna skönhet skapades.
Och så har vi ett jubileum att se fram emot på sensommaren. Det är då 30 år sedan 18-hålsbanan på Miskarp invigdes med Ingemar Johansson som främsta dragplåster. Detta ska firas grundligt med olika arrangemang berättar klubbchefen Viktoria Schedin. Invigningen 1989 gynnades av vackert väder och stor publik. Alla besökare var kanske inte så intresserade av golf men var nyfikna på Sveriges kanske största idrottslegendar. Vilka som fick äran att lotsa Ingo runt banan har diskuterats i sociala medier men troligen var det Maj Dahlström, som var en av klubbens grundare, och den lovande junioren Per Klasson.

Så här i februari månad känns det långt till gröna gräsmattor och spännande matcher. Man får bita ihop och konsumera TV-idrott tillsvidare. Glöm inte chipspåsen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.