Fortsätt till huvudinnehåll

Ju större, desto bättre


Detaljhandeln har problem. Inte minst uppmärksammat i Mjölby där kommunen gått in och köpt krisande Galleria Kvarnen.

Konfektionshandeln har också bekymmer och till och med jätten H&M darrar i knäna. Men livsmedelshandeln går bra och särskilt de handlare som tillhör ICA-koncernen. Somliga ägare tjänar mer än en börs-vd.

Det är Dagens Nyheter som grävt djupt i ICA:s senaste bokslut tillsammans med konsultföretaget Bisnode. Livsmedelshandelns kännetecken är låga vinstmarginaler och hög volym.
De som lyckas bäst har inte sällan 300–500 miljoner i försäljning om året. Även om marginalerna bara handlar om några få procent så blir det tiotals miljoner i vinster och utdelning till ägarna. 

DN:s sammanställning från de senaste årsredovisningarna visar att det på nytt är i medelstora städer som Ica-handlarna toppar lönsamhetslistorna, mätt i kronor. 

År efter år levererar Ica Maxi-butikerna i Västerås, Jönköping, Linköping, Uppsala och Umeå fenomenala resultat. Ju större, desto bättre.

DN:s körningar visar att ett 30-tal Maxi- och Kvantum-butiker de senaste tre åren sammanlagt delat ut från 50 miljoner och uppåt till ägarna, med toppnoteringen totalt 160 miljoner på tre år.

Ofta ägs butikerna av en eller några få personer, med Ica Sverige AB som innehavare av preferensaktier som ger bolaget en del av vinsten. Ibland delar handlaren 50/50 med Ica Sverige AB. 

Här nedan följer siffrorna för ett antal butiker med hemvist i västra delen av länet. Noterbart är att Ica Nära i Väderstad har en vinst före skatt på 4 miljoner kr på den blygsamma omsättningen av 12,8 miljoner kr. Det innebär att var tredje omsatt krona är vinst. Kräftförsäljningen?

ICA Boxholm
Vinst före skatt    
325 000 kr
Nettoomsättning   
32,8 miljoner kr
Utdelning             
300 000 kr

ICA Maxi Linköping
Vinst före skatt    
15,5 miljoner
Nettoomsättning   
732,5 miljoner
Utdelning                           
12 miljoner
ICA Signalen, Linköping
Vinst före skatt
16,6 miljoner kr
Nettoomsättning
310,2 miljoner
Utdelning             
12,5 miljoner
ICA Supermarket Mjölby
Vinst före skatt
3,7 miljoner
Nettoomsättning
104 miljoner
Utdelning
750 000 kr

ICA Nära Väderstad
Vinst före skatt
4 miljoner
Nettoomsättning
12,7 miljoner kr
Utdelning
Ingen uppgift

ICA Maxi Motala
Resultat före skatt
9,6 miljoner
Nettoomsättning
355,8 miljoner
Utdelning
7 miljoner
ICA Supermarket Ödeshög
Resultat före skatt
282 000 kr
Nettoomsättning
74,4 miljoner kr
Utdelning
500 000 krKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.