Fortsätt till huvudinnehåll

"Man ska ha husvagn"


Amundebo. Ulrika. Foto: KLAS JOHANSSON.

Sol, sommar och campingliv. Ingen vuxen svensk har väl missat den träningsoverallsklädda familjen i Macken. ”Man ska ha husvagn” var något av en landsplåga på 1980-talet. Men husvagnscamping är ett effektivt och billigt sätt att byta miljö för några dagar.

Jag har bett Klas Johansson, skribent på Husvagn o Camping, tipsa om de bästa campingplatserna. Klas och hans hustru Ann-Sofie är naturvänner och det styr deras val av camping.

Min egen erfarenhet av husvagnsliv inskränker sig till några sommarveckor på 80-talet på Borstahusens camping i Landskrona. En trevlig campingplats där man kan varva golfspel, bad i Öresund och utflykter till Helsingborg och Helsingör. Borstahusen har också en stor och välskött stugby. 
Redan under 1980-talet levde jag en del med husvagnsliv. Jag lånade en kusins husvagn och sedan blev det utfärder med dåvarande svärfarderns splitternya Solifer.

När jag träffade Ann-Sofie pratade jag en del om detta och hon fascinerades och tyckte det lät jätteskoj med husvagn. Så kom det sig att en Cabby från 1995 införskaffades väldigt snart därefter, det var år 2011.

Och sedan dess har det blivit många husvagnsutfärder! Vagnen är vår ”sommarstuga” och vi åker gärna iväg med den så fort tillfälle ges, gärna under våren och hösten när ett lugn råder på campingplatserna. Vi har aldrig campat i det fria utan vill gärna ha tillgång till toalett, dusch och el.
Vi har ju bekantat oss med många campingplatser och Anders bad mig lista fem favoritcampingar. Det var inte lätt, men det blir campingar som nog inte skulle vinna tidningars campingtester men de har å andra sidan saker som vi gillar.

Favoritcampingar utan inbördes rangordning:

Camping Tiveden
Tiveden är ett favoritområde, det ligger ungefär 1,5 timma bort från Boxholm och Camping Tiveden har blivit en stor favorit för oss. Ägarna, Hein och Marlies de Kort har blivit goda vänner till mig och Ann-Sofie och det är fascinerande att höra om deras uppbrott från ett bra liv i Nederländerna och flytten till Tiveden där de blev campingägare, det var på hösten 2010. Paret och de tre barnen har rotat sig i Sverige och i Tiveden och de har jobbat hårt på sin camping. Ett nytt servicehus stod klart för ett par år sedan och till i år har en pir byggts som ger skygg för båtar. Campingen ligger intill sjön Unden och solnedgångarna vid sjön är många gånger helt fantastiska.
Camping Tiveden. Foto: KLAS JOHANSSON

Eksjö Camping
Till småländska Eksjö åker vi gärna, vi har nog blivit smått förälskade i den staden. Den gamla trästaden är ju väldigt mysig och trevlig att strosa runt i, och jag har en känsla av att det är ganska okänt för östgötar hur mysigt det är i Eksjö. Det är en stad där det händer mycket också, stadsfesten till exempel som äger rum i augusti varje år är fantastisk! Ibland är det Eksjö Tattoo, det kan absolut rekommenderas. Den 6-8 augusti 2020 är det dags igen. Julmarknaden besöker vi också i princip varje år.

Campingen ligger intill sjön Hunsnäsen, bara 1,5 kilometer från kyrkan och från gamla stan. Känslan är att campingen ligger längre ut i naturen än vad den egentligen gör. En stor fördel med Eksjö Camping är att den har öppet året runt, och eftersom jag och Ann-Sofie gärna tillbringar en helg i husvagnen när andra ställt sina fordon på vinterförvaring så hamnar vi ganska ofta i Eksjö. Till exempel åkte vi dit och firade det senaste nyåret på Eksjö camping. Servicehuset är ganska så nyrenoverat och på denna camping används ett kort laddat med pengar för att duscha och kortet låser också upp dörrar till toaletter, diskrum med mera. Ett bra system.

Målsånna Camping
Det tog ett tag tills vi valde att besöka Målsånna, en liten camping intill Anebysjön, knappt sex kilometer söder om Aneby centrum. Intill sjön hemma vid gården har ägarna Karl-Axel och Erika Andelius hyrt ut stugor en tid men på senare år har de också börjat med camping. Det fantastiska är ju campingens läge! Får man en plats närmast sjön så är det krypavstånd till vattnet om man är sugen på ett dopp. En vackrare camping är svårt att hitta! Lägg till att det är en liten camping, man behöver knappast oroa sig för kö vid toalettbesök. Ett nytt servicehus stod färdigt helt nyligen, det är superfräscht, att duscha ingår i campingavgiften. Bredvid servicehuset finns ”Svettekörka”, en bastu som värms upp ibland.

Amundebo Ulrika
Mattias Andersson på Amundebo Södergård är en härlig kille som gör vad han kan för att locka människor till lilla Ulrika. Intill hemmet på Amundebo har han och Charlotta byggt upp Äventyrsgården. Det handlar framförallt om äventyr för barn med spring i benen, till exempel ett område med trampbilar, klätterborgar, klapphage med djur med mera. Mangårdsbyggnaden, där Mattias föräldrar tidigare bodde, har byggts om till glasscafé, det är glassar som inte står Smultronstället i Söderköping långt efter. Jag vet att Mattias gärna skulle vilja göra mer med campingen, samtidigt har han hört att besökare gillar att campingen är som den är. Jag kan förstå det. Servicehusen med toaletter och dusch fungerar ju, el finns, och till och med mobiler och TV går utmärkt att få in i Ulrika. Men campingens stora plus är ju det vackra läget på sluttningen mot Amundebosjön, plus det lugn som råder i Ulrika. Där finns stora skogar att utforska.
Vår första utfärd med vår nyinförskaffade husvagn 2011 gick för övrigt till Amundebo i Ulrika. En favorit, absolut!

Hätte camping, Tranås
Hätte Camping i Tranås har precis som Eksjö camping en stor fördel, den är öppen året runt. Även Hätte ägs och drivs av ett par från Nederländerna,  i detta fall heter paret Edwin och Ingrid Baan. Paret har blivit goda vänner till mig och Ann-Sofie och Ingrid har ju berättat om uppbrottet från Nederländerna och flytten till Sverige vid en Söndagstur. Många ordförväxlingar har det blivit och som man kan skratta åt idag, det är inte lätt för en man från Nedelerländerna att veta vad en kastrull är då en kund kommer och frågar efter en sådan…

Efter att vår favoritcamping nummer ett - Öninge camping i Ödeshög - stängde så har vi fått välja andra campingar, och då har valet fallit på Hätte ibland. Vi tyckte att Tranås låg lite väl nära hemmet, men man slappnar av i husvagnen även om det är bara är två mil hemifrån… Campingen är ju dessutom väldigt fräsch, och på Hätte används i princip samma system som i Eksjö för att duscha och öppna dörrar. Hätte lär vi säkert återvända till, men det är en camping vi helst besöker under absolut lågsäsong.


Bubblare…

Yxningens camping, Gusum
Även detta är en liten camping som ägs av ett holländskt par och som driver sin camping med stor entusiasm. Annelie Nort och Rembrandt Leliveld heter paret som sedan 2008 driver Yxningens camping. Om Gusum låg närmare Boxholm så skulle vi garanterat åka till denna camping oftare. Läget är otroligt vackert alldeles intill Yxningens strand och ett stenkast från badplatsen. En ny receptionsbyggnad har öppnats nu i vår.

Hornåbergs camping
Det brukar va kallt i Horn, men trots detta skulle vi säkert besöka Hornåbergs camping oftare om den låg lite närmare Boxholm. För detta är också en liten mysig campingpärla, den arrenderas av kusinerna Anna-Lena Monell och Sofie Didi. När vi var där så var servicehuset gammalt och slitet och Anna-Lena hade av Kinda kommun blivit lovad ett nytt servicehus en längre tid. Ett nytt servicehus lär nu finnas men vi har inte varit där sedan det stod klart.

Ydrefors
Vill man koppla av, åk till Ydrefors! Vi har varit där en gång och ibland känner jag ett sug att åka dit igen. Naturen kring Ydrefors är ju helt bedårande, byn ligger ju på en tallmo och intill ringlar  Stångån fram och intill den ligger någon fotbollsplan med möjlighet till camping. Vi var där i slutet av maj 2012, en tid när naturen var så där vansinnigt vacker. Jag minns att det var svårt att få in några TV-kanaler på vagnens TV och mobiltäckningen var obefintligt. Fast det kan ju vara skönt ibland i och för sig…

YyDREFORS CAMPING. Foto: KLAS JOHANSSON

Andra Campingpärlor…

Getingaryds camping
Camping Vättersmålen
Lövhults camping, Nässjö.

Klas Johansson

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.