Fortsätt till huvudinnehåll

Sålde 60 folkbokföringsadresser i hemmet


Kreativiteten för att utnyttja det sociala skyddsnätet är stor. Häpnadsväckande detaljer avslöjas i en dom från Förvaltningsrätten i Stockholm den 27 mars 2019.

Fakta i målet. Skatteverket i Uppsala har upptaxerat en 45-årig kvinna med 324 686 kr för beskattningsåret 2015 och 264 952 kr för beskattningsåret 2016. 45-åringen har tagit betalt för att tillhandahålla folkbokföringsadresser och andra liknande tjänster. En liten grossisthandel om man så vill.

Av Skatteverkets utredning framgår att totalt cirka 60 personer varit folkbokförda på hennes adress i en Stockholmsförort. Runt 30 personer har från 2012 och framåt varit bokförda på en annan adress i en annan förort. Ytterligare 33 personer har varit folkbokförda på tre andra adresser som har kopplingar till den skattskyldiga kvinnan. Ett antal av de personer som varit bokförda hos 45-åringen har av Södertörns tingsrätt bedömts vara bulvanidentiteter som använts för att bedriva näringsverksamhet med avsikten att bland annat utfärda falska fakturor och undkomma skatt. Det vill säga sådant som med vardagligt språk kallas svartjobb.

En folkbokföringsadress är så att säga själva nyckeln till det svenska socialförsäkringssystemet. Kvinnan har i förhör berättat att hon sålt folkbokföringsadresser för 250 kr per månad. Hon har även erbjudit möjligheten att få sin post till hennes adress för 150 kr per månad. Utredningen har klarlagt att ingen har bott på de aktuella adresserna förutom kvinnan och hennes familj.

Utredningen har varit noggrann och gått igenom hennes kontoutdrag. En del insättningar kommer från personer som varit utvandrade under den aktuella tidsperioden. Flera som varit folkbokförda hemma hos henne under 2015 och 2016 har haft henne som första adress i Sverige. Själv har hon uppgivit för Skattemyndigheten att de månatliga inbetalningarna skulle varit återbetalningar av lån men det är en förklaring som varken Skattemyndigheten eller Förvaltningsrätten köpt.

Har då 45-åringen gjort sig skyldig till brott? Nej, enligt en åklagare. Parallellt med skatteutredningen gjordes en brottsutredning men den 16 januari 2018 skrev åklagaren att den utredningen inte längre var aktuell.

Kvinnan ska också betala ett skattetillägg på 40 procent så det blev kännbara konsekvenser av hennes fiffiga extraknäck.

Uppgifterna är hämtade från en dom i Förvaltningsrätten i Stockholm den 27 mars 2019 och diariebeteckningen är 20542-18 och 20544-18. Domar är offentliga handlingar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom