Fortsätt till huvudinnehåll

Bäst att bo i Vadstena


I Vadstena trivs såväl stora som små.

Sverige har 290 kommuner. Och bäst av alla är Lomma utanför Malmö. Det är inte jag som bestämt detta utan tidskriften Fokus som gjort en ambitiös utredning med fokus på parametrar som arbetsmarknad, bostäder, demografisk utveckling, trygghet, kommunal ekonomi etc.

Inga sandstränder, lockande vattendrag, skärgårdsöar eller medeltida slott finns med i den här undersökningen. Utan betydligt mer prosaiska faktorer som har betydelse för vanligt folks vardagsliv.

Eftersom jag är östgöte så lämnar jag Skåne åt sidan och tittar på de 13 Östgötakommunerna. Den toppas av Vadstena med 188 poäng med Linköping på andra plats med 179 poäng och en total 30 plats.

Hela Östgötalistan:
1)    Vadstena (18:e plats i landet).
2)    Linköping (30)
3)    Söderköping (57)
4)    Ydre (81)
5)    Kinda (88)
6)    Mjölby (114)
7)    Åtvidaberg (128)
8)    Norrköping (149)
9)    Ödeshög (179)
10)Boxholm (195)
11)Motala (205)
12)Finspång (214)
13)Valdemarsvik fick en ospecificerad placering mellan 271-290.

Som synes en spridning mellan stort och smått, ungt och gammalt. Vadstenas topplacering är ingen överraskning för mig och det gläder mig att min nuvarande bostadsort Mjölby befinner sig på övre halvan. Vadstena har ingen topplacering i någon parameter men en jämn och hög poängskörd.   

Förvånande att min födelseort Motala befinner sig så långt ner i tabellen men om några år har väl Lalandia sett till att det blir ett välförtjänt lyft? Den som lever får se och osvuret är bäst.

Den här undersökningen återges inte i lokal- eller regionpressen. Öst Media-koncernen biter sig fast vid den ensidiga undersökning om företagsklimat som Svenskt Näringsliv gör i tid och otid. Denna är mer allsidig.

De kommunalråd vars kommuner är fast förankrade i bottenträsket har säkert kritiska synpunkter på hur mätningen har utförts. Men så är det ju alltid.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.