Fortsätt till huvudinnehåll

Artscape muralmålar för 300 000 kr


Blivande plats för muralmålning?

Ett spännande konstprojekt ska under hösten genomföras på fyra orter i länet. Mjölby är en av dem. Stora muralmålningar på väl synlig plats utlovas och allmänheten bjuds in till kostnadsfritt medskapande.

Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidabergs kommun är klara för att delta i projektet som, utöver muralmålningar, även kommer att bjuda in till medskapande konstverk för allmänheten, där vem som helst får vara med och bidra. Totalt kommer 16 konstverk att skapas i regionen och som i alla Artscapes projekt kommer samtliga aktiviteter att vara gratis och öppet för alla.

- Vi välkomnar Artscape i Mjölby kommun, säger Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun. Det kommer att tillföra kulturlivet i kommunen ett stort värde och samtidigt göra konsten mer tillgänglig på olika sätt. Genom projektet kommer invånarna att kunna ta del av konstskapandets kreativa processer på nya sätt. Vi hoppas att den offentliga konst som skapas bidrar till att göra Mjölby ännu attraktivare och stimulerar vårt kulturliv.

”Gratis och öppet för alla”

ARTSCAPE FORM kommer att pågå mellan den 28 september – 11 oktober 2020 och genomförs med stöd av de deltagande kommunerna och region Östergötland. Information om vilka konstnärer som deltar, vilka platser det gäller och program kommer längre fram.

Naturligtvis blir detta projekt en snackis precis som potatisen i Viringerondellen.

Var hamnar dessa muralmålningar? Parterna leker kurragömma med allmänheten och håller det hemligt tillsvidare. Ett hastigt överslag visar att det är glest mellan centralt belägna hus som kan tänkas härbärgera en muralmålning. Möjligen det som återstår av kvarnbyggnaden på Magasinsgatan. Eller är något av de nya husen på Svartå Strand moget för en makeover?

Återstår att se hur detta kommer att mottas av Mjölbyborna. Jag är inte säker på att alla är positiva med tanke på hur mycket skäll som det japaninspirerade konstverket fått på Smålandsvägen. Spännande dagar väntar.

Beslutet att delta är förankrat i kultur- och fritidsnämndens ärendeberedning och kostnaden för Mjölbys del är 300 000 kr.
Men hur ser det ut i nuvarande offentliga miljöer i Mjölby? Här är en bild från Blåklintskolans skolgård. Inspirerande eller hur? En stor asfalterad yta som omges av tegelbyggnader från 1960-talet. Notera den låga grå sargen som jag antar används vid bollspel. Den kan behöva färg.

På denna skolgård saknas färg, blommor och blader.

Artscape är en ideell organisation och Skandinaviens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera storskaliga projekt på olika håll i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Värmland. Artscapes mål är att inspirera och göra konst tillgänglig för alla.


Kommentarer

  1. Tar det för 250.000 i förskott då!

    SvaraRadera
  2. Bäste hr Jarl. Inte ska vi behöva schackra med kulturen på detta småaktiva vis. 300 lakan är väl en rund och bra summa?!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.