Fortsätt till huvudinnehåll

Artscape muralmålar för 300 000 kr


Blivande plats för muralmålning?

Ett spännande konstprojekt ska under hösten genomföras på fyra orter i länet. Mjölby är en av dem. Stora muralmålningar på väl synlig plats utlovas och allmänheten bjuds in till kostnadsfritt medskapande.

Linköping, Mjölby, Motala och Åtvidabergs kommun är klara för att delta i projektet som, utöver muralmålningar, även kommer att bjuda in till medskapande konstverk för allmänheten, där vem som helst får vara med och bidra. Totalt kommer 16 konstverk att skapas i regionen och som i alla Artscapes projekt kommer samtliga aktiviteter att vara gratis och öppet för alla.

- Vi välkomnar Artscape i Mjölby kommun, säger Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun. Det kommer att tillföra kulturlivet i kommunen ett stort värde och samtidigt göra konsten mer tillgänglig på olika sätt. Genom projektet kommer invånarna att kunna ta del av konstskapandets kreativa processer på nya sätt. Vi hoppas att den offentliga konst som skapas bidrar till att göra Mjölby ännu attraktivare och stimulerar vårt kulturliv.

”Gratis och öppet för alla”

ARTSCAPE FORM kommer att pågå mellan den 28 september – 11 oktober 2020 och genomförs med stöd av de deltagande kommunerna och region Östergötland. Information om vilka konstnärer som deltar, vilka platser det gäller och program kommer längre fram.

Naturligtvis blir detta projekt en snackis precis som potatisen i Viringerondellen.

Var hamnar dessa muralmålningar? Parterna leker kurragömma med allmänheten och håller det hemligt tillsvidare. Ett hastigt överslag visar att det är glest mellan centralt belägna hus som kan tänkas härbärgera en muralmålning. Möjligen det som återstår av kvarnbyggnaden på Magasinsgatan. Eller är något av de nya husen på Svartå Strand moget för en makeover?

Återstår att se hur detta kommer att mottas av Mjölbyborna. Jag är inte säker på att alla är positiva med tanke på hur mycket skäll som det japaninspirerade konstverket fått på Smålandsvägen. Spännande dagar väntar.

Beslutet att delta är förankrat i kultur- och fritidsnämndens ärendeberedning och kostnaden för Mjölbys del är 300 000 kr.
Men hur ser det ut i nuvarande offentliga miljöer i Mjölby? Här är en bild från Blåklintskolans skolgård. Inspirerande eller hur? En stor asfalterad yta som omges av tegelbyggnader från 1960-talet. Notera den låga grå sargen som jag antar används vid bollspel. Den kan behöva färg.

På denna skolgård saknas färg, blommor och blader.

Artscape är en ideell organisation och Skandinaviens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera storskaliga projekt på olika håll i Sverige, bland annat i Malmö, Göteborg och Värmland. Artscapes mål är att inspirera och göra konst tillgänglig för alla.


Kommentarer

  1. Tar det för 250.000 i förskott då!

    SvaraRadera
  2. Bäste hr Jarl. Inte ska vi behöva schackra med kulturen på detta småaktiva vis. 300 lakan är väl en rund och bra summa?!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna