Få saker rör upp känslorna så mycket som en skolnedläggning på landet. Tidningshuset på Badhusgatan skakar av reaktioner från föräldrar, lärare och elever.
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) har fått klä skott för beslutet som fattas formellt i nästa vecka. En ekonomisk nödvändighet menar han. Samtliga svenska kommuner står inför svåra ekonomiska omständigheter och det är bättre att lägga resurser på lärarkåren än på tomma lokaler.
Men är det helt säkert att beslutet går igenom? För några år sedan, när Linköping styrdes av S och Miljpartiet, ville majoriteten säga upp arrendekontraktet med Linköpings GK för att göra det möjligt att bygga bostäder på den marken. Efter en rungande opinionsstorm fick S och Aguirre backa. Aldrig har väl Correns insändarsidor haft så många inlägg om golf. Någon mer som minns?
Som Linköping gör brukar smitta av sig på övriga östgötakommuner och jag kontaktar Cecilia Burenby, ks-ordförande i Mjölby.
”Det finns inga planer på att lägga ner några skolor i vår kommun. Ekonomin är stabil om än lite svagare än de senaste åren då vi fick stora statsbidrag. Dock finns en oro naturligtvis över konjunkturen”, svarar Cecilia.
Risk för skattehöjning?
”Nej nej det finns inga sådana planer. I nästa vecka börjar vi få de första ekonomiska förutsättningarna 2024 så då börjar vi veta lite mer.”
En försiktig optimism hos Mjölbys främsta politiker alltså. Ni som gillar skolorna i Väderstad, Normlösa, Veta och Västra Harg kan andas ut.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar