Allting går igen. För drygt 20 år sedan kritiserade Moderaterna dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson(S) för att ha köpt på sig för mycket jordbruksmark. för andra ändamål. Då handlade debatten om Viringe.
Idag kritiserar lantbrukare som är verksamma i Hulje kommunen för att ha lagt beslag på 30 hektar prima åkermark i Hulje västra för industri- och handelsändamål. Detaljplaneprocessen är inne i ett avgörande skede. De tre lantbrukarna och deras organisation LRF anser att åkermarken behövs för att öka självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige. Kommunen har gjort det lätt för sig och avfärdat andra alternativ som Albacken och Viringe västra säger lantbrukarna. Artikeln finns att läsa i dagens Corren.
När det är kommunalrådet Cecilia Burenbys tur att svara på kritiken intar hon en undfallande attityd och använder orden ”inte lättvindigt” tre gånger. Hon ber nästan om ursäkt för detaljplanen. Hon påpekar dock att Toyota och andra industrier kan behöva expansionsutrymmen i framtiden.
Varför drar inte Cecilia en parallell med Viringe som efter en tveksam start med endast Donken på plats har vuxit till en jättesuccé. (Svenskt rekord per capita i hamburgerrestauranger plus lite annat smått och gott).)
Min gissning är att detaljplanen går igenom som majoriteten föreslår. Böndernas argument väger tungt men kommunens väger tyngre. Mjölby kommun kan inte missa guldläget för ett område som ligger i skärningspunkten mellan E 4 och riksvägarna 32 och 50. Viringe på andra sidan motorvägen är det goda exemplet.
Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och ...
Kommentarer
Skicka en kommentar