Fortsätt till huvudinnehåll

Sträck på ryggen Mjölbybor
Mjölbybor! Dags att överge positionen med näsan i backen och sträcka på ryggen. I Fokus kommunranking hamnar Mjölby på en tredje plats i länet efter storstäderna Linköping och Norrköping men före storheter som Motala, Vadstena, Ödeshög och Söderköping. Förbättringen jämfört med 2013 är anmärkningsvärd, 53 placeringar.

Tidskriften Fokus kommunranking, som görs i samarbete med forskare på Handehögskolan i Jönköping, har vuxit i status genom åren och årets resultat är angenäm läsning för Mjölbys kommunledning. Fokus betygsätter inte pittoreska kanaler, medeltida slott, antal kilometer sandstrand eller skärgårdsöar utan variabler som att vara ung, att vara äldre, att ha familj, att arbeta och ett antal andra mer eller mindre svårfångade variabler. Mjölby har bästa placering i segmentet att vara ung.

Hur har denna förändring åstadkommits? Min egen högst amatörmässiga förklaring är att Mjölby tagit rygg på Linköping. Som boende i Mjölby har du tillgång till samma arbetsmarknad som Linköping och residensstadens möjligheter till högre studier.

Mjölbys kommunledning bör öppna plånboken för att kosta på sig en helsidesannons i lämplig tidning tycker jag. Men nämn för all del inte knölen i Viringerondellen.

Motala har avancerat 62 placeringar,  Vadstena har tappat 47 (hoppsan) och Ödeshög 137. Magnus Oscarson lär inte kalla till presskonferens för att föreläsa om Ödeshögs förträfflighet denna gång. Boxholm har tappat 125 placeringar till plats 237 av landets 290 kommuner. Vad säger Birath och Holmbom om det?

Det finns ett genomgående tema i undersökningen: Big is beautiful. Huvudstaden toppar rankingen och följs av ett antal andra större kommuner med Linköping på 12:e plats. Större städer skapar en ekonomisk dynamik som i sin tur skapar förutsättningar för satsningar i kultur, idrottshallar och andra kommunala nyttigheter vilket saknas i Ydre, Bräcke och Strömsund. Urbaniseringen fortsätter med full kraft.

Serietabell för Östergötland. (Fjolårets placering inom parentes).
Linköping 12 (55)
Norrköping 34 (162)
Mjölby 103 (156)
Söderköping 135 (56)
Motala 142 (204)
Finspång 162 (246)
Vadstena 169 (122)
Kinda 198 (83)
Åtvidaberg 210 (163)
Ödeshög 219 (82)
Ydre 236 (60)
Boxholm 237 (108)
Valdemarsvik 268 (198)

Fokus.se har ytterligare läsning om kommunrankingen för den som är intresserad.

Kommentarer

 1. Intressant. Dock bör du tänka på Fokus egen formulering:

  "Bäst att bo 2014 har även genomgått en större förändring sedan förra årets rankning och det går därför inte att dra några direkta slutsatser av en förändring i placering från 2013 för en enskild kommun."

  Förändringen är alltså huvudsakligen inte relevant att titta på, utan vi bör i stället studera innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag notera också Fokus lilla brasklapp. Som kommunalreporter blev jag ofta kritiserad för att vara för negativ, inte minst av politiker av olika färger., men denna gång valde jag att fokusera på det positiva.

   Radera
  2. Utmärkt, fortsätt gärna med det! Det finns väldigt mycket även av den varan.

   Radera
  3. Kommer ni i folkpartiet med någon glad överraskning inför valet.? Har du tagit ställning i kv Rosenkammaren?

   Radera
  4. Beklagar det försenade svaret, kikar bevisligen inte in här tillräckligt ofta... ;)

   Visst har vi saker på gång, både gällande innehåll i politiken och hur vi vill dela med oss av den. Läsning: http://mjolby.blogspot.se/2014/06/folkpartiet-forst-i-mjolby-med-lokala.html (djup artikel i Corren följer inom kort)

   Jag är fortfarande kluven i frågan om tegelhuset – och framför allt är jag riktigt irriterad på den politiska processen som helt ignorerat de utredningar som pekat ut huset som värt att bevara ur kulturhänseende. Jag vill att bygget av första delen av Svartå strand komma igång, men jag vill samtidigt inte radera historien...

   Ett annat tips i närheten är följande: http://tobiasjosefsson.blogspot.se/2014/06/per-olof-ahls-plats-invigs-i-mjolby-25.html

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Greven gav Motala ett gott skratt

Pertti Ylermi Lindgren vände upp och ner på Motala under några händelserika höstdagar i början av 60-talet. Under namnet greve Oxenstierna charmade han stadens societet och lät sig bjudas på middag hos Rotary. I själva verket var han en sol-och-vårare som inte kunde betala hotellräkningen. Motala-Greven förekom i många tidningsartiklar den hösten. Middagen på Rotary var hans ingång till stans socialt etablerade kretsar. Rektor Dahlén på läroverket (nuvarande Zederslundsskolan) bjöd in honom för att hålla morgonsamling i aulan och direktör Näslund på Luxor guidade personligen ”greven” på den stora radio- och TV-fabriken. Avslöjande var lika trivialt som banalt. En kvinnlig hotellportier misstänkte att han skulle smita från notan och kontaktade polisen. ”En karl som går klädd i smoking till vardags är det något skumt med”, resonerade hon. Efter det samtalet förpassades Lindgren till finkan. Pertti Lindgren var en ökänd sol-och-vårare (som bl a utgav sig för att vara gynekolog) och b

Båtbyggarna i Råssnäs

Långa händelselösa vinterdagar ger tid för att rota i källare och skåp. I ett väl undangömt kuvert hittade jag några små bilder när min far byggde en ruffad snipa (690 cm lång) på Råssnäsvarvet 1948, samma år som jag föddes. Om inte jag är felunderrättad har väl varvsbyggnaden samma utseende idag. Vid kaffebordet under en paus i arbetet ses fyra män på en bild. Fr v Tage Mogren, Gunnar Hamré, min far Bror Jakobsson och Ernst Johansson även kallad Finn-Johan. Den senare byggde en folkbåt kallad Örnen och som senare hamnade i Vadstenafamiljen Emilssons ägo. Tage Mogren skulle jag själv lära känna ett tjugotal år senare när jag fick anställning på Luxor. Tage var kreditchef på företaget och den som avgjorde om radiohandlarna skulle några varor att handla med. Vår snipa, som kallades Maringann, efter mina tre äldre systrar fick senare sin hemmahamn i Mörtviken. Bilden visar båten med Skepparpinan i bakgrunden, det vill säga den plats där bron nu finns. Farsan byggde också en sjöbod i M

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd