Fortsätt till huvudinnehåll

Jim har lösningen?



Den kommunalpolitiska debatten i Mjölby är näst intill obefintlig och det är med glädje jag konstaterar att Folkpartisten, kommunfullmäktiges förre ordförande Jim Kellander tagit till pennan i Corren (30 maj). Hans ämne är bostadsförsörjning i allmänhet och Mantorps i synnerhet.

Jim konstaterar att de senaste årens satsning på villatomter har alla partier stått bakom men att han inte förstår beslutet att köpa in Nya Carlslund för de tomterna behövs inte. Jag håller med Jim och undrar om det egentliga motivet till inköpet av Carlslund någonsin redovisats officiellt. Han konstaterar också att projekt Svartå Strand är inne i ett intressant skede men att projekteringen tagit lång tid.

Kellander konstaterar att det behövs hyreslägenheter för äldre som inte längre orkar sköta sina villor och för ungdomar som behöver någonstans att bo när de flyttar hemifrån. Störst efterfrågan finns i Mantorp och han pekar ut två specifika områden som lämpliga för bostadsexploatering. Om kommunen ska nå målet på 30 000 invånare måste bostäder byggas i den mest expansiva delen av kommunen och att det kommunala bostadsbolaget får ta täten.

Det är lätt att hålla med om Jims resonemang. Den enda invändningen jag kan komma på är att när alliansen hade makten 2006-2010 togs väl inga initiativ i den riktningen heller. Eller minns jag fel? Han sträcker ut en hand åt Socialdemokraternas håll och det återstår att se om Vilhelmsson & Co delar hans syn på frågan. Ett svar före valet är kanske på sin plats?

Mjölbys folkpartister har en så pragmatisk och förnuftig syn på tillståndet i kommunen att jag för första gången överväger att rösta på partiet i höstens val. Tyvärr är Folkpartiet för litet för att ha något att säga till om med endast fyra mandat av 45. Om Mantorp (Vifolka) varit en egen kommun så hade förhållandet varit ett annat. Men jag förstår inte det ständiga skallet på den blivande idrottshallen i Skänninge. Den frågan är ju avgjord och projekteringen långt framskriden.

Kommentarer

  1. Tack för de värmande orden, jag hoppas att vi kan fortsätta att göra oss förtjänta av dylika sådana. Varje enskild röst kan göra skillnad och till börja med ska vi över 10% i kommunen i höstens val. Vi blev bästa FP-kommun i landet i EU-valet sett till förändring, upp 1,2 procentenheter, och rider vidare på den positiva vågen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och