Fortsätt till huvudinnehåll

"An offer you can´t refuse"Information som är guld värd.
 
Brukar du titta in på Hemnet för att kolla slutpriset på grannens bostadsrätt eller inredningen i stans fräsigaste villa? Du är inte ensam. Sajten har upp till två och en halv miljon unika besökare varje vecka. Otroliga siffror. Var fjärde svensk är inne på sidan.

Man går inte in på sidan enbart för att leta ett nytt hem. Till Hemnet går man för att bedöma storleken på sin bostadsförmögenhet eller kanske bara för att kolla vad Mjölbyborna har på sina altaner.

Hemnet är unikt för den ägs av mäklarna själv. Sedan 1998 har de byggt upp denna infrastruktur. Till en början var annonseringen gratis men sedan två år kostar varje annons 600 kr.

I veckan tillkännagav Schibsted, som äger både Aftonbladet och Blocket, att de vill köpa Hemnet för – håll i er nu – en och en halv miljard kr. Två av delägarna, Svensk Fastighetsförmedling och Swedbank Fastighetsförmedling som äger 50 procent av bolaget, tackar ja. Information är big business numera.

Enligt analytiker som tidningen Fokus talat med så är erbjudandet så bra att det går inte att tacka nej till. ”An offer you can´t refuse”.

Men frågan är om inte mäklarna skjuter sig själva i foten på sikt. En stor del av värdet med en mäklare är att annonsen hamnar på Hemnet. Och det vet den norska koncernen om. Planerna på att krama mer intäkter ur sajten kan bara tolkas som att stora avgiftshöjningar är att vänta vilket lär pressa mäklarna till lägre marginaler. Det är inte rimligt att tro att den kostnaden kan vältras över på konsumenterna.

Miljardaffären är dock inte i hamn ännu. Konkurrensverket har stoppat liknande affärer tidigare. De senaste åren har små mäklarfirmor haft allt svårare att hävda sig på marknaden och med Schibsted som ny ägare påskyndas utvecklingen mot större firmor. Många små mäklare ute i landet hoppas på att Konkurrensverket vässar klorna.

Så ägs Hemnet. Svensk Fastighetsförmedling 16 procent, Swedbanks Fastighetsbyrå 34, Mäklarsamfundet 25 och Fastighetsmäklarförbundet 25 procent.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"