Fortsätt till huvudinnehåll

Hög bro men lågt i tak




Vad är det som händer i Motala? Fotbollsklubben LSW bojkottar Motala Tidning och nu hotar också den socialdemokratiska arbetarekommunen med bojkott mot samma tidning. Är det verkligen så lågt i tak i min hemstad?

Motalaborna har alltid haft en ambivalent inställning till sin lokaltidning men smeknamn som Gubbkalsongen och Tomsäcken har jag tagit som ett utslag av skämtlynne. Tidningens status ökade markant när Britt-Marie Citron avslöjade Motalaskandalen 1995. Ni minns väl att hennes artiklar ledde till att hela kommunledningen byttes ut.

Om vi ska ta det från början så blev LSW:s ledare och spelare förbannade när en f d spelare uttalade sig kritiskt, måhända överdrivet kritiskt, om klubbens spelare efter fjolårets sejour där. Svaret blev en bojkott mot tidningen som inte var välkommen för det traditionella förhandsreportaget inför seriestarten i fyran. Lite larvigt kan tyckas och det hade kunnat lösa på ett betydligt smidigare sätt om klubben fått tillfälle att kommentera Rakos kritik i en fristående artikel istället för att skjuta på budbäraren.

Fråga är hur långvarig bojkotten blir? Redan efter segern i cupmatchen mot MAIF uttalade sig lagledaren Kenneth Håkansson och jublade tillsammans med LSW-legendaren Bosse Sjöholm på bild. Min erfarenhet är att konflikter av den här typen lugnar ner sig med tiden och att relationerna återgår till det normala.

Betydligt allvarligare är det när arbetarkommunens ordförande Ingvar Ståhl hotar med bojkott för att tidningen valde att bevaka första maj i Borensberg istället för som brukligt i Motala och han backades upp av kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth. Det här grälet har för övrigt uppmärksammats i andra medier. Man får förmoda att Ståhl skrev sitt Facebookinlägg i affekt och det blir sällan lyckat resultat. Det har väl knappast undgått Ståhl att Borensberg ingår i Motala kommun?

Chefredaktören Stefan Pettersson säger till nättidningen Dagens Opinion att politikerna använder sin maktposition för att sätta press på tidningen. Han säger också att relationerna mellan tidningen och socialdemokratin normalt är bra men att en viss irritation har märkts över att MVT skrivit en rad kritiska artiklar om den planerade nedläggningen av en skola.

Jag har hört hot om annonsbojkott vid flera tillfällen men det brukar stanna vid just hot. Corren i Mjölby drabbades dock av en annonsbojkott när dåvarande chefredaktören Ernst Klein skrev kritiskt om två matbutiker, ICA och Kvarnen Matmarknad, för cirka 15 år sedan. Inte så kul för annonsförsäljarna för livsmedel och bilar är hörnstenarna i försäljningsbudgeten. Ernst Klein blev nog häpen över att hans tämligen oskyldiga formuleringar fick det resultatet. Såvitt jag vet pågår bojkotten från ICA:s sida ännu. Kvarnen Matmarknad har numera nya ägare och ingår i butikskedjan Willys.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och