Fortsätt till huvudinnehåll

Här är Annas favoritbana


Länge gällde Åtvidaberg som Östergötlands bästa golfbana. Sen dök upp Bråviken upp och utmanade Åtvidaberg om förstaplatsen. 2002 invigdes Ombergs GK och sedan dess råder ingen tvekan om var det är bäst att driva och putta.

Sportbladet har frågat svenska golfproffs om deras svenska favoritbanor och då hamnar Omberg på en femteplats som delas med storheter som Tylösand, Falsterbo och Ullna. Barsebäck toppar.

Omberg är Anna Nordqvists favorit, ni vet tjejen från Torshälla som är rankad nia i världen och vann en major i USA 2009. Hon om någon har jämförelsemateriel.

”Min absoluta favoritbana hemma. Det är mitt smultronställe i Sverige och ett ställe jag har tillbringat mycket tid när jag är hemma och en anläggning som jag varmt rekommenderar. Den ligger precis vid Vättern och lite avskilt så det känns nästan som att tiden stått still när man är där. Fantastiskt hotell och restaurang och mycket bra träningsmöjligheter” säger Anna till Sportbladet.


Det är ingen tvekan om att bröderna Ulf och Magnus Tegnebo var rätt ute när de för drygt 15 år sedan började fundera över ett bättre användningsområde för det gamla skjutfältet från 1920-talet. Den militära anläggningen ligger för övrigt granne med släktgården Tegneby och förhandlingar med Fortfikationsverket om markköp inleddes.  

Bengt Lorichs drog upp de första ritningarna som sedan slutfördes av Pierre Fulke. Invigning 2002. Sedan dess har justeringar gjorts, bland annat har 14:e (par 5) förlängts rejält. Greenen på 14:e  med Vättern som en blå fond är nog anläggningens mest fotograferade.

Banan ligger fördelaktigt i sydvästläge och är den i trakten som öppnar tidigast på våren. Påskhelgen är ett bra riktmärke om inte vintern varit alltför svår. Utbyggnaden med hotell och restaurang har gjort Omberg till en turistanläggning i klass med Ekerum på Öland.

Inte bara Anna Nordqvist brukar träna på Omberg. Mjölbysonen Gustav Adell, som vann förra veckans tävling i Katrineholm på Nordea Tour, vässar spelet här.

Trakten är inte bara golf. Om man åker förbi golfbanan några hundra meter ner mot Vättern hittar man till en liten fin badvik som brukar locka många dykare. Det finns också en vandringsled utmed Vättern som går söderut mot Öninge. Omvandlingen från skjutfält till golfbana har öppnat upp området för såväl golfspelare som naturvänner. 
För säkerhets skull lägger jag med en bild på modernäringen också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"