Fortsätt till huvudinnehåll

Här är Annas favoritbana






Länge gällde Åtvidaberg som Östergötlands bästa golfbana. Sen dök upp Bråviken upp och utmanade Åtvidaberg om förstaplatsen. 2002 invigdes Ombergs GK och sedan dess råder ingen tvekan om var det är bäst att driva och putta.

Sportbladet har frågat svenska golfproffs om deras svenska favoritbanor och då hamnar Omberg på en femteplats som delas med storheter som Tylösand, Falsterbo och Ullna. Barsebäck toppar.

Omberg är Anna Nordqvists favorit, ni vet tjejen från Torshälla som är rankad nia i världen och vann en major i USA 2009. Hon om någon har jämförelsemateriel.

”Min absoluta favoritbana hemma. Det är mitt smultronställe i Sverige och ett ställe jag har tillbringat mycket tid när jag är hemma och en anläggning som jag varmt rekommenderar. Den ligger precis vid Vättern och lite avskilt så det känns nästan som att tiden stått still när man är där. Fantastiskt hotell och restaurang och mycket bra träningsmöjligheter” säger Anna till Sportbladet.


Det är ingen tvekan om att bröderna Ulf och Magnus Tegnebo var rätt ute när de för drygt 15 år sedan började fundera över ett bättre användningsområde för det gamla skjutfältet från 1920-talet. Den militära anläggningen ligger för övrigt granne med släktgården Tegneby och förhandlingar med Fortfikationsverket om markköp inleddes.  

Bengt Lorichs drog upp de första ritningarna som sedan slutfördes av Pierre Fulke. Invigning 2002. Sedan dess har justeringar gjorts, bland annat har 14:e (par 5) förlängts rejält. Greenen på 14:e  med Vättern som en blå fond är nog anläggningens mest fotograferade.

Banan ligger fördelaktigt i sydvästläge och är den i trakten som öppnar tidigast på våren. Påskhelgen är ett bra riktmärke om inte vintern varit alltför svår. Utbyggnaden med hotell och restaurang har gjort Omberg till en turistanläggning i klass med Ekerum på Öland.

Inte bara Anna Nordqvist brukar träna på Omberg. Mjölbysonen Gustav Adell, som vann förra veckans tävling i Katrineholm på Nordea Tour, vässar spelet här.

Trakten är inte bara golf. Om man åker förbi golfbanan några hundra meter ner mot Vättern hittar man till en liten fin badvik som brukar locka många dykare. Det finns också en vandringsled utmed Vättern som går söderut mot Öninge. Omvandlingen från skjutfält till golfbana har öppnat upp området för såväl golfspelare som naturvänner. 




För säkerhets skull lägger jag med en bild på modernäringen också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och