Fortsätt till huvudinnehåll

Söndag kväll vet vi svaret




 
Så har då sista putten i årets golfvecka sänkts. En sportslig och deltagarmässig succé där inte alla anmälda kunnat beredas plats. Fredagens avslutande Irish Greensome med shotgun-start hade två bollar på varje tee.

Deltagarsiffrorna i Mjölby förvånar mig lite eftersom intresset för att delta i de vanliga veckoslutstävlingarna avtar men golfveckan är ett väl inarbetat varumärke sedan flera år. Ingen lyckades göra HIO och vinna Golfen som sponsorn ställt upp. Synd det för en sådan prestation skulle ge publicitet och öppna ögonen för flera nya i denna underbara sport.

Golf på en annan nivå spelas på St Andrews Old Course. Efter ett regnavbrott på tre och en halv timme fick ett antal spelare slutföra fredagsronden på lördag förmiddag. Många funktionärer och frivilliga hjälptes åt att göra greener och fairways speldugliga efter skyfallet. Den superkommersiella golfen klarar sig paradoxalt nog inte utan ideella krafter.

Henrik Stenson sladdar tyvärr och bäste svensk är Tranåsfödde David Lingmerth som är -3 och fyra slag från Dustin Johnson i täten. Tiger Woods förnedring fortsätter och i skrivande stund är det inte klart om han klarar cuten.

Kommentatorerna Pierre Fulke och Göran Zachrisson brukar med förkärlek uppehålla sig vid skillnaden mellan amerikanska banor och brittiska linksbanor. I USA spelas målgolf och bollen stannar oftast där spelarna siktar. Linksbanor erbjuder en annan miljö med studsar och rull som gör spelet mer slumpartat och oförutsägbart. Men trots detta är det många nordamerikaner med uppe i toppskiktet. Det råder ingen tvekan om att traditionalisten Zacke föredrar den senare varianten .

Vem vinner? Jag är ingen spelare men har satsat en hundring på Jordan Spieth till ett odds av 5,50. Söndag kväll vet vi svaret.
                    
                    
Sommarens snackis i vår del av länet är Göta kanals besökscentrum. Ja ni minns: Beslutet att förlägga ett besökscentrum vid Bergs slussar, kanaldirektörens impopularitet, de verbala påhoppen på Facebook och Donlaus sammandrabbning med Motala kommuns utvecklingschef Jan Holmberg. En historia som inte saknat komiska poänger. Donlau och Holmberg har rökt fredspipa och betygat varandra sin respekt (f-n trot) och t o m landshövdingen har skrivit debattartikel i Corren vilket inte tillhör vanligheterna. Det har säkert förekommit diskussioner och kontakter som inte kommit till allmänhetens kännedom. En sak är säker. Donlau och Elisabeth Nilsson är inte populära i Motala men Linköpingsetablissemanget klarar sig utmärkt ändå.

Förresten tvivlar jag på att besökscentrumet blir verklighet. När jag läser pressmeddelandet från juni står det att kanalbolaget söker samverkanspartners. Översatt från företagsekonomiska till svenska betyder det att bolaget vill ha sponsorer som betalar bygge och drift. Jag vet inte hur många fantastiska projekt som presenterats genom åren men som sakta men säkert runnit ut i sanden när den bistra ekonomiska verkligheten gör sig påmind. 50 procents risk för denna utgång.

Nu väntar ett besök på kyrkogården i Rogslösa.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och