Fortsätt till huvudinnehåll

Spridda skurar i majAllt sedan jag såg Tjeckoslovakien besegra Sovjetunionen i VM på Johanneshov 1969 är jag lite imponerad av Tjeckiens smarta sätt att spela hockey. Tät defensiv, skickligt målvaktsspel och skickligt iscensatta kontringar applåderar jag utom när det drabbar Tre Kronor. Kom att tänka på detta efter jag sett Tjeckien besegra Ryssland med 3-0 fredag kväll (Sista perioden men det räckte.)

Mötet giganterna emellan under VM 1969 var en mycket speciellt match. Det var första gången lagen möttes efter invasionen av Tjeckoslovakien 1968 och luften vibrerade av politik och heta känslor. Jag har en minnesbild av att retstickan Golonka gled ut på knä i ena hörnet sedan hans passning bäddat för Suchys första mål. Då lyfte sig Hovets takstolar säkert en decimeter. De stackars ryssarna begrep aldrig varför de blev utbuade varje gång deras klack drog igång Sjajbo. Deras trupper hade ju befriat Tjeckoslovakien från imperialismens ok.

Det var utan tvekan en hatmatch. Efter den tjeckiska nationalsången lämnade spelarna isen utan att tacka för matchen. Men som Ulf Jansson sammanfattade mötet i Idrottsboken 1970. Alla unnade Tjeckoslovakien en vinst.

Matchen är mitt häftigaste idrottsminne alla kategorier vid sidan av Sveriges VM-kvalvinst mot Frankrike (2-0) den 15 oktober 1969. Besöket på Wimbledon i juni 1976 när Björn Borg slog Marty Riessen med 3-0 ligger också högt på listan.
                                                    *
Tidskriften Fokus är min största inspirationskälla numera. Under rubriken Plötsligt händer det skriver tidningen att Göteborgs dåvarande starke man Göran Johansson bojkottade DN. Tidningen skrev aldrig något om Göteborg menade han.
Dottern Anna Johansson är infrastrukturminister och sa så här vid en paneldebatt i Varberg: ”Jag läser naturligtvis också GP men helt uppriktigt får jag inte veta så mycket om händer i Göteborg i GP.”

Vi är nog rätt många som är besvikna på innehållet eller bristen på innehåll i den lokala morgontidningen numera.
                                                    *
Motalas diskussion om simhall, bandyhall eller badhus fortsätter i det oändliga. Nu ska badhuset placeras på södra stranden och idag skriver Alliansen att det är dags att bygga en ny simhall. Den nuvarande är i dåligt skick. Låt mig bara konstatera att Alliansen i Motala har en annan inställning till kommunala investeringar i fritidssektorn än vad de borgerliga kollegerna i Mjölby har. De har sagt nej till ishall, simhall och idrottshall i Skänninge. Alliansens utspel om ny simhall förbättrar väl knappast oddsen för en bandyhall eller hur går snacket i Koalition för Motala? Eller finns det kulor som räcker till båda?Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"