Fortsätt till huvudinnehåll

Speedway är paradoxernas sport




Bild: MIA KARLSVÄRD
Piraterna utklassar Lejonen i seriepremiären med 20 poäng inför 2 861 åskådare och allt borde vara frid och fröjd, eller? Piraterna mår för tillfället bra men svensk speedway är paradoxernas sport.

Å ena sidan: goda publiksiffror, omfattande mediabevakning och massor med spänning och adrenalinkickar för publiken. Å andra sidan: ständiga konkurshot över elitlagen, minskat antal lag och minimal nyrekrytering av unga förare. Piraternas frispråkige lagledare Stefan Andersson Skill påpekar den bristande nyrekryteringen som ett allvarligt framtidsproblem. Han undrar om elitserien överhuvudtaget existerar om tio år.

2 861 personer såg alltså premiären på plats och det är naturligtvis publiksiffror som div II-laget MAIF bara kan drömma om. Inför premiären gjorde NTM-koncernen en speedwaybilaga som innehöll mycket informativ och intressant läsning och som inte backade för att diskutera sportens problem. Det var länge sedan länets dominerande tidningskoncern gjorde en golf- eller fotbollsbilaga trots att svenska mästarna finns i spridningsområdet. Det finns tydligen en kommersiell attraktion i sporten som saknas hos konkurrenterna. Tidningsekonomerna vet var annonspengarna gömmer sig. C Mores sändningar är föredömliga och har bidragit till den ökande populariteten.

Dagens tidning innehöll, förutom matchreferatet, en publikenkät. När gjorde MVT en publikenkät vid MAIF:s hemmapremiär där de tillfrågade får uttrycka sin glädje över att säsongen är igång?

Stefan Andersson Skill vidareutvecklar resonemanget kring den dåliga nyrekryteringen. ”Det är för allvarligt redan från början. Det ska vara två cyklar, fyra hjälmar, bussar och alla möjliga grejer. Vi kan ha 30 barn här en lördag där de får testa men föräldrar drar öronen åt sig när de inser kostnaden.”

Stefan föreslår att klubbarna tar på sig kostnaderna för cyklarna initialt för att bredda rekryteringsunderlaget men hans förslag har inte fått gehör hos förbundet.

Samtidigt konstaterar Jens Bollius att utländska förare som Greg Hancock och Chris Holder och alla unga polacker vars namn jag inte kan stava till behövs för att locka publiken till arenorna. Men om man ska fullfölja Stefans resonemang behövs också lokalt förankrade stjärnor som Jonas Davidsson av samma skäl.

1978 var jag sportreporter på Corren i Motala och refererade några matcher på Duntis. Piraterna körde i näst högsta serien och det var inget vidare drag på den tiden. Inga lyskraftiga stjärnor och ett fåtal åskådare kring ovalen. Förarna hade inga staber av mekaniker i depån utan farsan, brorsan eller någon kompis skruvade på hojen. Bröderna Davidssons pappa Jan var med på den tiden men jag tror att han körde för Örnarna i Mariestad. Finns den klubben kvar?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom