Fortsätt till huvudinnehåll

Skriver ner värdet på vindkraftverken

Vattenkraftverket i centrala Mjölby är nästan hundra år gammalt.


Jag ska avslöja en ovana. Jag läser bokslut. Vad ska det tjäna till? Jo bakom massorna av ord och siffror döljer sig intressant information om företaget och den omgivning det verkar i.

Det företag jag satt under luppen heter Mjölby Svartådalen Energi AB (MSE), ett bolag som till 55 procent ägs av Mjölby kommun så man kan lite hårddraget säga att jag äger en liten, liten del av det.

MSE har under många år, särskilt under 2000-talets första decennium, delat ut bra med pengar till sina aktieägare. Bolaget tjänade pengar på sina 100 år gamla vattenkraftverk i Svartån. En annan sak som gav stora rubriker var bolagets stora och konsekventa satsning på vindkraftverk ihop med markägare på slätten. Inte mindre än 20 procent av den egna elproduktionen kommer från vindkraftverk vilket lär vara en unik siffra för ett kommunalägt kraftbolag. För denna siffra har man slagit sig för bröstet.

Men ingenting varar för evigt. Idag säljs elen till ett så lågt pris så att varken vattenkraften eller vindkraften bär sig.

I 2014 års bokslut skrev MSE av 14 miljoner kr på vindkraften, samma manöver som Vattenfall gjorde med Nuon i Holland fast i mindre skala. Därför är det med viss spänning jag öppnar 2015 års bokslut. Har bolaget fortsatt på den inslagna vägen?

Jovisst, är det så. Under 2015 har en nedskrivning gjorts med ytterligare 6,6 miljoner kr. Anledningen är densamma som i fjol, låga elpriser. Men de låga priserna har i varje fall inte kommit mitt enkla tjäll tillgodo.

Några fler vindkraftverk lär det inte bli i varje fall inte inom överskådlig tid. Det har som bekant Försvarsmakten satt stopp för då kraftverken stör flygtrafiken på Malmen.

Men aktieägarna kan inte räkna med någon utdelning i år heller. Det finns sedan tidigare ett beslut på att inte ta ut några pengar under värmekraftverkets byggår, upplyser avgående styrelseordföranden Cecilia Vilhelmsson.,

Annan information som man kan hitta bland noterna. Verkställande direktör och styrelsen har fått 1,2 miljoner kr i ersättning. Mer specificerad information än så går inte att få.

Summa summarum. MSE är ett väl konsoliderat bolag med stabila finanser och hänger nog med i några år till. Men det ska bli intressant att se hur det nya värmekraftverket (investering på en halv miljard kr) påverkar 2016 års bokslut.

Omsättningen är 220 miljoner (219)
Resultat efter finansiella poster var 28,6 miljoner (10)
Thony Andersson(S) valdes till ny styrelseordförande vid bolagsstämman i förra veckan.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och