Fortsätt till huvudinnehåll

Skriver ner värdet på vindkraftverken

Vattenkraftverket i centrala Mjölby är nästan hundra år gammalt.


Jag ska avslöja en ovana. Jag läser bokslut. Vad ska det tjäna till? Jo bakom massorna av ord och siffror döljer sig intressant information om företaget och den omgivning det verkar i.

Det företag jag satt under luppen heter Mjölby Svartådalen Energi AB (MSE), ett bolag som till 55 procent ägs av Mjölby kommun så man kan lite hårddraget säga att jag äger en liten, liten del av det.

MSE har under många år, särskilt under 2000-talets första decennium, delat ut bra med pengar till sina aktieägare. Bolaget tjänade pengar på sina 100 år gamla vattenkraftverk i Svartån. En annan sak som gav stora rubriker var bolagets stora och konsekventa satsning på vindkraftverk ihop med markägare på slätten. Inte mindre än 20 procent av den egna elproduktionen kommer från vindkraftverk vilket lär vara en unik siffra för ett kommunalägt kraftbolag. För denna siffra har man slagit sig för bröstet.

Men ingenting varar för evigt. Idag säljs elen till ett så lågt pris så att varken vattenkraften eller vindkraften bär sig.

I 2014 års bokslut skrev MSE av 14 miljoner kr på vindkraften, samma manöver som Vattenfall gjorde med Nuon i Holland fast i mindre skala. Därför är det med viss spänning jag öppnar 2015 års bokslut. Har bolaget fortsatt på den inslagna vägen?

Jovisst, är det så. Under 2015 har en nedskrivning gjorts med ytterligare 6,6 miljoner kr. Anledningen är densamma som i fjol, låga elpriser. Men de låga priserna har i varje fall inte kommit mitt enkla tjäll tillgodo.

Några fler vindkraftverk lär det inte bli i varje fall inte inom överskådlig tid. Det har som bekant Försvarsmakten satt stopp för då kraftverken stör flygtrafiken på Malmen.

Men aktieägarna kan inte räkna med någon utdelning i år heller. Det finns sedan tidigare ett beslut på att inte ta ut några pengar under värmekraftverkets byggår, upplyser avgående styrelseordföranden Cecilia Vilhelmsson.,

Annan information som man kan hitta bland noterna. Verkställande direktör och styrelsen har fått 1,2 miljoner kr i ersättning. Mer specificerad information än så går inte att få.

Summa summarum. MSE är ett väl konsoliderat bolag med stabila finanser och hänger nog med i några år till. Men det ska bli intressant att se hur det nya värmekraftverket (investering på en halv miljard kr) påverkar 2016 års bokslut.

Omsättningen är 220 miljoner (219)
Resultat efter finansiella poster var 28,6 miljoner (10)
Thony Andersson(S) valdes till ny styrelseordförande vid bolagsstämman i förra veckan.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"