Fortsätt till huvudinnehåll

Störst är inte alltid vackrastInte för att jag vet vad den är värd men nu har Svenskt Näringsliv presenterat årets upplaga av det Lokala företagsklimatet. Vad kan vi då utläsa av serietabellen? Jo, störst är inte alltid vackrast.

Av länets 290 kommuner placerar sig Ydre bäst med en 43:e plats vilket är två placeringar bättre än i fjol. Ödeshög och Åtvidaberg ligger också högt med en 58:e respektive 64:e plats. Först på 97:e plats kommer Linköping som har rasat 62 placeringar.

Mjölby ligger på 113:e plats och har klättrat 23 placeringar. Än bättre har Boxholm klättrat – från plats 200 till 142.

I Motala kommunhus måste siffrorna ha åstadkommit en chock. Plats 244 och ett fall på 33 placeringar. Bara Valdemarsvik är sämre på plats 280.

Vilken kommun har den största PR-avdelningen? Jo, Motala kommun. Tillväxt Motala – av somliga kritiker kallad Missväxt Motala – kallar till presskonferens med jämna mellanrum för att berätta om nya djärva satsningar. För några år sedan var undersökningen en begivenhet och regionchefen Christer Mård for runt på Eriksgata i länet och kommenterade i lokala medier. Idag (onsdag) har jag bara upptäckt en artikel i Motala Tidning. Vi konstaterar att Motala är bättre på speedway och cykel än på företagsklimat.

Kommunledningarna har tagit emot Svenskt Näringslivs domar på olika sätt. För dem som har positiva siffror är allt frid och fröjd medan övriga kommunalråd har underkänt såväl frågeställningar som mätmetoder.

Vad är då undersökningen värd? Ja, för min del har jag en känsla av att det är det gamla vanliga skattekvirret som har förpackats i siffror och ännu fler ord. Jag tror inte att något kommunalråd ligger sömnlös om natten fördenskull.

Kan man dra någon slutsats av att det är tre små kommuner som toppar i Östergötland? Kan det vara så enkelt alla känner alla och ortens ledande företagare och kommuntjänstemännen träffar varandra dagligen på den lokala pizzerian? Eller på Rotary och Odd Fellow.


Ydre                           43             +2
Ödeshög                     58             -5
Åtvidaberg                 64             -31
Linköping                  97             -62
Kinda                         110           0
Mjölby                       113           +23
Boxholm                    142           +58
Finspång                    147           +45
Norrköping                160           0
Söderköping              197           +10
Vadstena                    199           +20
Motala                       244           -33
Valdemarsvik            280           -39

Solna vann racet för tionde året i följd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika