Fortsätt till huvudinnehåll

Wahrén på dubbla stolarDet är inte ofta Correns lokalsidor innehåller några nyheter av substans en måndag men idag överraskade Lina Handberg med en nyhet från Vadstena. Ägarna till Visit Vadstena erbjuder kommunen att köpa turistbolaget. Haken är bara att en av delägarna, Mats Wahrén, är kommunstyrelsens ordförande och partiledare för Konsensus som gick från noll till att bli största parti vid de allmänna valen 2014.

Frågan om jäv kommer upp direkt men det tycks inte bekymra Wahrén. När beslutet tas kommer jag inte delta, säger han till tidningen. Frågan är om det är så enkelt. Hundarna i kenneln brukar skälla i den riktning husse en gång pekat ut.

Wahrén tror inte att affären har någon större betydelse för honom och delägaren Bengt-O Petersson som också är engagerad i Konsensus. ”Kan vi få igen aktiekapitalet är vi nöjda”.

Frågan är om affären gagnar Vadstena kommun i allmänhet eller Visits ägare eller båda parter. Oppositionsrådet Arne Sjöberg (M) är emot och kräver en oberoende utredning men även sådana brukar sluta i en för beställaren fördelaktigt resultat.

”Hos mig ringer alla varningsklockor”, säger Sjöberg som vill skynda långsamt i frågan.

Tidningens artikel är nära nog heltäckande men jag saknar en reaktion från koalitionspartnern Socialdemokraterna. Utan (S) ingen majoritet i kommunfullmäktige.

Jag har skrivit om kommunpolitik i fem kommuner i 30 år och kan inte dra mig till minnes ett liknande fall där intressekonflikten är så tydlig.

Det ska bli intressant att följa debatten i Vadstena framöver. Sätter kanske bostadsbyggandet i Asylenparken i medieskugga.

Vad är då Visit Vadstena? En titt i Solidinfo berättar att Mats Wahrén är styrelseordförande och i styrelsen ingår också Bengt O Petersson, Vadstena profilen Rolf Fagrell och Linköpingsbon Björn Möller. Den senare äger Möller Group med dotterbolaget Möllers Festservice i Skänninge.

Omsättningen för 2015 är knappt fyra miljoner kronor och resultatet efter finansnetto 423 000 kr. Likviditeten och soliditeten är 235 respektive 59 procent.
                            
 ENGSTRÖM ÄR ÅRETS UTVALDE

Har du noterat vad som hänt på hockeyfronten i Linköping? I fjol stod Rejmes för det kommersiella innehållet i Correns hockeybilaga. Drygt tio sidor var annonser för Rejmes fordon. I den bilaga som utkom idag har Engströms Bil (VW-återförsäljare) inte mindre än 14 sidor i en 36-sidig bilaga. Undrar om sådana här partnerbyten ger effekt på börsen?

LHC är länsbäst på grenen kommersiella kontakter. Gjorde NT i Norrköping en fotbollsbilaga inför seriepremiären i våras? Jag vet inte.
Vad händer till nästa år? Blir det Asklings (Toyota) eller någon annan återförsäljare av riskokare som drar längsta strået. För någon återförsäljare för Fiat ger sig väl inte in i den här leken. Ingen bredaxlad hockeyspelare får plats i en Fiat 600.

Annars innehåller bilagan mycket kul läsning om de 40 år cluben levt. I sådana här sammanhang händer mycket vid sidan av rinken som inte kommer till allmänhetens kännedom
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.