Fortsätt till huvudinnehåll

Byggboom i Degdala


I fredags medverkade jag i Fredagsfrallan, en morgontidig radiotalkshow som sänds från Tranås med Janne Holmbom som programledare. Min roll är att komma med nyheter och synpunkter från den norra grannkommunen och den här gången pratade jag om den byggboom som råder i Mjölby.

Sedan det kommunala bostadsbolaget och HSB gått före på Svartå Strand har alla fördämningar släppt. HP Boendeutveckling i Halmstad och det lokala byggföretaget Göta stenhus har startat byggen i kv Rosenkammaren. När Svensk Fastighetsförmedling startade försäljningen av HP:s bostadsrätter ringlade köerna långa på Kungsvägen.

Och mera kommer. Vid senaste sammanträdet beslöt kommunstyrelsen att sälja kv Bålet längre till Eliten Utvecklings AB från Linköping för 3,5 miljoner kr. Eliten har ansökt om bygglov för två flerfamiljshus men ännu återstår markundersökningar eftersom det varit industriverksamhet på tomten. Det finns alltså både lokala och utombys intressenter på Svartå Strand vilket jag tolkar som ett tecken på projektets bärkraft.

Kvarteret Lärdomsljuset på Kungsvägens västra sida har i flera år varit en nagel i ögat på Mjölbyborna. Det tidigare försöket att bebygga tomten kom bara till ett par husgrunder innan pengarna tog slut och konkursen tog vid. Nu görs ett nytt försök att bygga nio radhus och i torsdagens Corren Bostad förekom en halvsidesannons. Återstår att se om den nya byggherren, Hallex AB, kan vända den negativa trenden. Vi ska heller inte glömma villabyggnationen på Sörby. Husen växer upp som champinjoner på fältet närmast vägen.

Sen kan man fundera på varför det är sådan byggboom just nu. Under mina 35 år i stan har det funnits långa perioder där det knappt byggts någonting. Det senaste större byggprojektet var kv Hövitsmannen vid ån för drygt tio år sedan.

Varför är det sådan aktivitet just nu? Min gissning är att det är billigt att låna pengar (låg ränta) och att åtskilliga pensionärer sålt sina egna hem med god förtjänst och är villiga att investera i en ny bekväm bostad. Mycket pengar i omlopp med andra ord. Samt att det råder bostadsbrist. En märklig utveckling med tanke på att varje ks-sammanträde för drygt tio år sedan inleddes med en redogörelse för alla tomma lägenheter i Bostadsbolagets ägo. På Trojenborg i Skänninge revs ett par flerfamiljshus.

Janne lade till att Mjölby som järnvägsknut har en fördel med övriga små kommuner i västra länsdelen. Den som är bosatt i Mjölby har hela länet som arbetsmarknad.

Är en byggboom positivt eller negativt? Positivt säger jag. Det signalerar framtidstro och optimism och ringarna sprider sig på vattnet. Mäklare och byggnadsarbetare får jobb, tidningarna får annonser och affärerna får större kundunderlag. Janne påpekade också att i projekt som Svartå Strand är det viktigt att kommunen genom Bostadsbolaget går före och garanterar stadga och legitimitet.

Vi var ense om att Mjölbys kommunledning ska beröm för utvecklingen på Svartå Strand även om det tog nio år från ax till limpa. Förlig vind blåser i Degdala. Åtminstone för tillfället.

Söndagsjobb på Svartå Strand.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.