Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuset kommer från norrTysk ligafotboll förgyller mina TV-kvällar numera. Den största glädjen är Leipzig med Emil Forsberg i en ledande roll som offensiv mittfältare och laget leder nu serien före omöjliga Bayern München. Jag såg Leipzig mot Borussia Mönchen Gladbach förra lördagen och då gjorde Forsberg ett mål och spelade fram till de två övriga. Igår kväll, bortamatch mot Freiburg och vinst med 4-1, svarade Emil för två målgivande passningar.

Sundsvallsfödde Emil var duktig redan i Malmö FF men de två åren i Tyskland har gjort honom ännu snabbare och tuffare. Han har ett stort ansvar och lägger alla hörnor och offensiva frisparkar. I första halvlek fick han inte så stort utrymme men efter paus, då lagdelarna gick isär, fick han möjlighet att iscensätta sina snabba kontringar från mitten. En snabb rusch och en nätt yttersida till Tim Werner som sprang sig fri. Mästarklass. Det fanns flera målchanser som brändes av lagkamraterna.


Fortsätter Emil i denna stil är han given i Janne Anderssons fortsatta lagbygge. Stundtals påminner han om Fredrik Ljungberg och Tomas Brolin. Han är uppsatt som vänster mittfältare men rör sig över hela banan.

Leipzig är en märklig klubb. Bildades så sent som 2009 när dryckestillverkaren Red Bull köpte licensen av en div V-klubb. På sex år har klubben avancerat från div V till toppen av Bundesliga. Red Bull äger inte mindre än fem fotbollsklubbar i Europa.

Det är Eurosport 2 som sänder Bundesliga. Jag har bara en anmärkning. Kommentatorn sitter i svensk studio och därför har man dragit ner på effektmikrofonerna. Resultatet blir att närvarokänsla saknas i sändningarna.
                                            *
Mer fotboll. NT:s chefredaktör Mats Willner har träffat biträdande Peter Wettergren i Stockholm och det var på tiden att NTM-tidningarna uppmärksammar Ödeshögssonen. Willner fick bland annat veta att Ödeshögarna kallar hemorten för ”bynn”. Något av en bildningsresa för en journalist från östra kanten av länet alltså. Bara nu inte Norrköping snor bynn också. Det räcker med att de snodde Östgötaporten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står